Advokátku Hustákovou už to nebaví. Sepsala, čemu prý nemáme věřit ohledně Ruska a Ukrajiny

18.08.2014 11:11

Publicistka a advokátka Miroslava Hustáková se na svých webových stránkách zamýšlí nad některými údajně mylnými informacemi, které o Ukrajině a Rusku mezi českou veřejností kolují. Jako první příklad uvádí, že mnozí Češi si stále myslí, že v Rusku je socialismus. „Bohužel je to stejný omyl, jako byste si mysleli, že je v Německu fašismus,“ píše Hustáková.

Advokátku Hustákovou už to nebaví. Sepsala, čemu prý nemáme věřit ohledně Ruska a Ukrajiny
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Vyvrací také tvrzení, že letos v únoru ruská vojska přepadla Krym, zabrala násilím toto území a že Rusko je agresor. Hustáková argumentuje tím, že ruská vojska jsou na Krymu nepřetržitě od roku 1774. Výjimkou byla druhá světová válka, kdy po napadení Hitlerem Rusové sváděli o své území krvavé boje. Tvrdí, že nikdy nebylo Putinovi prokázáno, že by měl na Krymu více vojáků, než mu dovolovaly platné smlouvy.

Celý článek ZDE

Darováním Krymu Ukrajině prý Chruščov porušil sovětské zákony

Advokátka poukazuje i na to, že mezinárodní smlouvy, které řešily poválečné uspořádání v Evropě, zakazovaly změny hranic států. Krym byl v té době součástí Ruské federace. „V roce 1954 prý k narozeninám své ukrajinské manželce daroval Krym Nikita Chruščov a vše se Rusům zdůrazňovalo, že Ukrajinci jsou bratrský národ v jedné zemi a nic se pro Rusy vlastně nemění,“ píše Hustáková s tím, že Chruščova k takovému kroku nic neopravňovalo. Prý tímto krokem byly porušeny tehdejší zákony SSSR.

Na druhou stranu upozorňuje, že NATO a USA násilím rozbily jednotu Jugoslávie a bez referenda se v Evropě proti vůli Srbska objevil nový stát Kosovo. A ten uznalo i Česko.

Donbas byl ruský, k Ukrajině jej připojil až Lenin

Mylný je podle Hustákové také názor, podle kterého Rusové nemají co na Ukrajině pohledávat, protože se tam nastěhovali za dob SSSR, takže nyní by se měli vrátit zpět na Ukrajinu. „Východní Ukrajina neboli Donbas byla administrativně přidělena k Ukrajině Leninem, carská Rus sahala až po Donbas a tedy Rusové nikam nenalezli, jednoduše tam po staletí žijí,“ tvrdí advokátka.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…