Aféra Nagyová: Kmotři, pojďte si přečíst, co o vás ví policie

14.06.2013 16:25

Aféra Jany Nagyové není jediný případ, v němž policie koná. Policisté zasahovali například i v sídle lobbisty Ivo Rittiga. Co mohou mít tyto případy společného? Je možné, že policie rozjela komplikované vyšetřování obchodů některých lobbistů a až během něj objevila skutečnosti o sledování Radky Nečasové a dvou dalších lidí. Tato větev pátrání vyvrcholila v zatýkání a obvinění...

Aféra Nagyová: Kmotři, pojďte si přečíst, co o vás ví policie
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

Na páteční schůzi v Poslanecké sněmovně premiér Petr Nečas jasně oddělil tři případy, které nyní policisté šetří – příběh lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga, záležitost kolem Jany Nagyové a Vojenského zpravodajství a nakonec exposlanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Jak ale ukazuje policejní dokument, který má k dispozici týdeník Euro a server E15.cz, případy jsou zřejmě propojeny.

Celé policejní usnesení ZDE

Nečas to nazval „mediálním koktejlem“, který měl být namíchán z těchto tří ingrediencí. Dokument ale hovoří jinak. Z textu vyplývá, že policie spolu s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zahájily 6. 1. 2012 úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. To se ale zatím netýkalo Nagyové, nýbrž Libora Grygárka.

Tehdejší náměstek pražského vrchního státního zastupitelství se spolu s dalšími osobami měl dopustit několika trestných činů týkajících se výhod při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě. Zde se v dokumentu objevují i jména známých lobbistů.

„…kterých se měli dopustit JUDr. Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička, Ivo Rittig, Ing. Jiří Toman a další tehdy neustanovené osoby. Společné jednání těchto osob při páchání trestné činnosti naplňovalo také znaky skutkové podstaty zločinu účasti na organizované zločinecké skupině…“

Grygárek je zde spojován právě z trestných činů spáchaných ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Tímto způsobem je i vysvětleno, proč nakonec šetření spadá pod Olomouc a ne Prahu.

Až po popisu tohoto případu se v odůvodnění dokumentu objevuje jméno pravé ruky Petra Nečase Nagyové. Zřejmě tak během vyšetřování policisté zjistili další nelegální skutečnosti. Je tedy dost možné, že případ lobbistů bude pokračovat, ačkoliv žádný z nich nebyl zadržen.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …