Afghánci posuzují evropské ženy podle filmu Základní instinkt a Sharon Stoneové, zaznělo v ČT

12.01.2016 22:57

Arabista Bronislav Ostřanský, novinářka Petra Procházková a dvojice političek ze sněmovního výboru pro evropské záležitosti, Helena Langšádlová (TOP 09) a Dana Váhalová (ČSSD), debatovali o uprchlících a silvestrovském násilí v Německu. Došlo i na film Základní instinkt (Basic Instinct), na jehož základě zřejmě posuzují Afghánci evropské ženy. Připomeňme, že Sharon Stoneová se ve filmové roli chová velice vyzývavě.

Afghánci posuzují evropské ženy podle filmu Základní instinkt a Sharon Stoneové, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sex. Ilustrační fotografie.

„Islám se vyhýbá dvěma krajnostem, první je celibát... A druhým bezuzdná sexualita. Z hlediska islámského práva je jediný přípustný sexuální styk v manželství. V minulosti se hovořilo i o sexu s otrokyní,“ poznamenal Ostřanský.

Mladí muslimští muži jsou frustrovaní, protože doma nemají dost peněz na uzavření sňatku a zároveň při příchodu do Evropy cosi soudí o sexuální volnosti v Evropě. Jejich představy přitom jsou značně nadnesené, až nesmyslně nafouknuté. Čím méně vzdělaní lidé, tím nesmyslnější prý mají představy.

Muslimové prý cítí problém ve volném přátelství mezi mužem a ženou. V rovině náboženství, která je pro muslima důležitá, je takový vztah těžce uchopitelný. To ale podle experta nemění nic na tom, že násilné chování k ženám ze silvestrovské noci je i z hlediska islámu nepřijatelné. „Státy musejí dát najevo, že jsou ochotny přijímat jen ty uprchlíky, kteří jsou ochotni jednat podle místních pravidel,“ apeloval na politiky Ostřanský.  

Redaktorka Lidových novin dala Ostřanskému v zásadě za pravdu. V Afghánistánu se sama přesvědčila o tom, že představy o evropských ženách jsou i tam velmi zkreslené. Stejně tak potvrdila, že klasické přátelství mezi mužem a ženou v Afghánistánu zkrátka nevidíme. „My proto od těch lidí musíme požadovat, aby respektovali naše zákony a zvyklosti. Ti, kteří to pochopí, mohou zůstat. Ti, jež na to nepřistoupí, se musejí vrátit domů nebo musejí být potrestáni podle našich zákonů,“ konstatovala Procházková ve shodě s Ostřanským. Nakonec prozradila, že při své návštěvě Afghánistánu viděla, že je tamním nejoblíbenějším filmem Basic Instinct se Sharon Stoneovou v hlavní roli.

Lidé se bojí a volají mi, prozradila poslankyně Váhalová

Dalšími hosty byly Dana Váhalová a Helena Langšádlová. Po útocích v Německu se Váhalová bojí radikalizace evropské společnosti a v podstatě se nediví slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, že se k uprchlíkům staví tak odmítavě. „Já už jsem měla několik telefonátů, kdy se mě občané ptali, jak si budeme chránit naše hranice, aby se k nám nedostali ti uprchlíci, kteří budou v Německu odmítnuti,“ prozradila Váhalová.

Langšádlová podle vlastních slov nebyla překvapená vývojem situace v Německu, protože rozumně uvažujícím lidem bylo vždy jasné, že zde takové riziko existuje. To ale nic nemění na tom, že si uprchlíci zaslouží naši pomoc, především křesťanští uprchlíci. „Neplatí kolektivní vina. Nelze říci, že je každý uprchlík v Německu násilníkem,“ zdůrazňovala místopředsedkyně TOP 09.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Z úst obou dam zaznělo, že systém kvót, který je EU prosazován, tuto situaci rozhodně nepomůže řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…