Afghánistán: Nečekat, až migranti dorazí k našim hranicím! EU chystá akci

21.08.2021 9:17

Redaktor Ondřej Plevák z Euractivu zanalyzoval roli, kterou sehrává Evropská unie v dramatické situaci v Afghánistánu, kde převzal moc Tálibán, a ze země prchají tisíce lidí – role je především humanitární. Očekává se, že současná krize by mohla přispět k urychlení vzniku nové migrační a azylové politiky.

Afghánistán: Nečekat, až migranti dorazí k našim hranicím! EU chystá akci
Foto: Repro Al-Jazeera
Popisek: Zástupci hnutí Tálibán v prezidentském paláci v Kábulu

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19281 lidí
Bleskový postup hnutí Tálibán a jeho ovládnutí většiny území Afghánistánu po odchodu amerických a aliančních vojsk přiměl mnoho zemí k rychlé evakuaci svých občanů a jejich afghánských spolupracovníků.

Do pomoci se zapojila také Evropská unie, která zde organizuje evakuace. „Ve čtvrtek 19. srpna dorazila do Madridu první více než stočlenná skupina pracovníků institucí Evropské unie v Afghánistánu, v Evropě je už také zhruba 400 Afghánců s rodinami, kteří pro EU pracovali. Jejich řady by se mohly rozšířit o dalších 300 lidí, kteří zatím na evakuaci čekají na kábulském letišti nebo v jeho okolí,“ přibližuje Plevák.

Původní text ZDE

Zatím není jasné, které státy kromě Španělska a Chorvatska se bývalých afghánských spolupracovníků unijních institucí ujmou a udělí jim azyl. Evropská komise je nicméně podle slov komisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové připravena celý proces koordinovat. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell se nechal slyšet, že zajištění evakuace je „morální povinností“ Evropské unie.

Unijní role je v současné situaci především humanitární. EU se bude snažit udržovat s Tálibánem alespoň nějaké vztahy, aby zajistila působení humanitárních organizací na afghánském území. „Tálibán vyhrál válku, takže s nimi mluvit musíme, abychom, co nejdříve to bude potřeba, spustili dialog a zabránili tak humanitární a potenciálně i migrační katastrofě,“ uvedl Borrell po mimořádné videokonferenci ministrů zahraničí v úterý s tím, že evropská humanitární pomoc bude i nadále k dispozici. Zmínil konkrétně zajištění potravin, kterých můžou mít Afghánci kvůli klimatickým podmínkám nedostatek.

EU chce předejít nové migrační krizi, současná situace v Afghánistánu by tak mohla uspíšit kroky k migrační reformě. O podobě Nového paktu o migraci a azylu jednala dosud Unie zatím bez větších výsledků. „Nestabilita v Afghánistánu pravděpodobně povede ke zvýšenému migračnímu tlaku. Připravujeme se proto na všechny scénáře. Za tímto účelem jsme v souladu s Novým paktem o migraci a azylu svolali včera (17. srpna) naléhavé zasedání připravované sítě (Blueprint Network), během kterého jsme s členskými státy a agenturami EU diskutovali o možném vývoji a úrovni naší připravenosti,“ řekla po setkání ministrů vnitra komisařka Johanssonová.

Síť se podle Johanssonové bude nadále pravidelně scházet, aby pečlivě sledovala vývoj a podnikla všechny potřebné přípravné kroky. Rozhodně by podle ní neměla EU s rukama v klíně čekat, až migranti dorazí na její vnější hranice. Přesvědčit některé unijní státy urychlit jednání o migrační reformě zřejmě nebude za stávající situace snadné.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kam tečou peníze pro Ukrajinu. Přiznání válečníka a pomocníka vlády USA

10:54 Kam tečou peníze pro Ukrajinu. Přiznání válečníka a pomocníka vlády USA

Erik Prince sloužil u speciální jednotky SEAL a je zakladatel soukromé vojenské společnosti Blackwat…