Afrika natvrdo. Všichni ta auta plná migrantů vidí, policie nic nedělá, protože je to byznys. Mezinárodní činovník: Kdyby věděli, že buď umřou nebo je zavřeme a vrátíme, rozmysleli by si to

23.06.2015 17:18

Z Nigeru, který je nejchudší zemí na světě, plyne do světa velké množství uprchlíků. A ač prezident Nigérie pomocí zákonů bojuje proti imigraci, zkorumpované bezpečnostní složky zavírají oči před pašeráky lidí. Není se však čemu divit, když za peníze, které jim dá pašerák, pak mohou třeba natankovat auto nebo koupit domů něco k jídlu. Informuje The Guardian.

Afrika natvrdo. Všichni ta auta plná migrantů vidí, policie nic nedělá, protože je to byznys. Mezinárodní činovník: Kdyby věděli, že buď umřou nebo je zavřeme a vrátíme, rozmysleli by si to
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

V nigerských městech se nachází mnoho „ghett“ plných lidí, kteří čekají na přepravu přes řeku Niger do Libye a poté do Evropy. Kde jsou, vám řekne pomalu každý druhý na ulici. Až na místní policii, ta se tváří jakoby nic.

Podle zprávy o ilegální imigraci ve měste Agadez by bylo potřeba vyměnit skoro všechny policejní a vojenské důstojníky a ani to by možná nepomohlo. Tak hluboko je zde zakořeněná korupce.

Podle nového zákona, který minulý měsíc přijala vláda prezidenta Mahamadoua Issoufoua, může za nelegální pašování lidí přes hranice padnout trest až ve výši 30 let odnětí svobody. To však v zemi, kde policista bere méně než 4 500 korun měsíčně, nikoho od tohoto výnosného byznysu neodradí.

„Pokud vás zastaví, musíte zaplatit,“ říká Lamine Bandaogo, hoch ve věku 17 let, který prchá z Burkiny Faso. „Pokud nemáte nic, proste o odpuštění,“ dodává. Úplatky policistům místo kontroly dokladů jsou v rozmezí od dvou do dvaceti amerických dolarů.

Od svého nástupu do funkce se podařilo Issoufouovi razantně omezit míru korupce, není však jisté, jestli jsou bezpečnostní složky ochotné vzdát se příjmů od pašeráků. Policejní zpráva z roku 2013 totiž město Agadez popsala jako „El Dorado pro bezpečnostní složky“, kde je přinejmenším 70 ghett, které má každé vlastního placeného policistu.

Částka, kterou policisté dostávají za to, že nedělají svoji práci, dosahuje 450 dolarů za vůz a 30 dolarů za hlavu, několikanásobně tak převyšuje jejich měsíční plat a zároveň jsou to peníze, které jim dovolují provozovat policejní činnost, jelikož „peníze z vojenského rozpočtu na nákup nafty pro auta, náhradních dílů a jídla prostě mizí“.

Celý text zde

Niger má také v plánu otevřít „uvítací střediska“, jejichž cílem je zabránit uprchlíkům, aby padli do rukou převaděčů, a informovat je o všech nebezpečích, která je na cestě čekají. „To není zákon, který má chránit Evropu. Děláme to pro záchranu lidských životů, protože africké vlády mají také zodpovědnost,“ vyjádřil se ministr spravedlnosti Amadou Marou.

Apeluje také na Evropu ke zjednodušení legální migrace. „Pokud může evropský občan do Afriky, měli by mít možnost stejně jednoduše cestovat Afričané do Evropy,“ řekl Marou.

Situace je o to komplikovanější, jelikož převaděčství se stává jedinou možností výdělku. Turismus od vzestupu Islámského státu zcela utichl a lidé nemají jiné příjmy než z pašování jiných. Město Agadez je na převádění lidí postavené, a pokud by se měla imigrace zastavit, došlo by pravděpodobně k nepokojům. „Nemohou migraci úplně zastavit. Kdyby nebyla migrace, Agadez přestane fungovat,“ řekl Bashir, vlastník jednoho z ghett, který se přiznal, že sám chce emigrovat.

„Kdyby ti lidé věděli, že mají zhruba 90% šanci na to, že buď umřou, zavřeme je, nebo je vrátíme s ničím, myslím, že by si jich to spousta rozmyslela,“ řekl Giuseppe Loprete, představitel Mezinárodní organizace pro migraci, který mimo jiné tvrdí, že ti, kteří prodají všechno, jen aby měli na cestu, jsou připraveni raději zemřít, než se vrátit ještě chudší do stejného prostředí.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …