Agentura hodnotila politiky jako ve škole. Politické strany jsou zralé na propadnutí

07.03.2019 18:34

Letní prázdniny jsou zatím daleko a žáci si ještě několik měsíců počkají, než dostanou vysvědčení za svou práci v tomto školním roce. Politici jsou však hodnocení průběžně. Agentura STEM uveřejnila průzkum, ve kterém byli oznámkovaní jak prezident Miloš Zeman, tak premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident si pohoršil.

Agentura hodnotila politiky jako ve škole. Politické strany jsou zralé na propadnutí
Foto: ČSSD
Popisek: Prezident Zeman na 41. sjezdu ČSSD

Společnost STEM se českých občanů pravidelně ptá, jak hodnotí práci úřadů v konkrétním roce. V roce 2018 bylo vysvědčení vystaveno prezidentovi Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ale v obecnější rovině byla oznámkována i česká demokracie či práce politických stran. Konkrétně politické strany dopadly opravdu špatně.

Jen devět procent dotázaných dalo politickým stranám za jejich práci v roce 2018 jedničku nebo dvojku. Trojkou ohodnotilo práci politických stran 43 procent dotázaných. Čtyřku nebo pětku dalo politickým stranám 48 procent dotázaných.

Hůř než politické strany dopadla jen privatizace z 90. let 20. století. Jen sedm procent dotázaných má za to, že si tento proces zasloužil školní jedničku či dvojku. Trojku privatizaci přiřklo 27 procent dotázaných a plných 66 procent oslovených občanů má za to, že privatizace si zaslouží čtyřku, či dokonce sardel, kouli nebo bajli, jak se někdy pětka slangově nazývá.

A jak dopadli prezident Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO)?

Předsedovi vlády dalo jedničku nebo dvojku 42 procent dotázaných, střední cestu v podobě trojky si vybralo 26 procent oslovených a 32 procent respondentů dalo premiérovi čtyřku nebo pětku. V porovnání s loňským hodnocením si Babiš polepšil. Před rokem dalo Babišovi jedničku nebo dvojku 39 procent dotázaných. Trojku mu tehdy dalo 30 procent dotázaných a čtyřku či pětku dostal od 31 procent občanů.

Miloš Zeman si v porovnání s loňským rokem pohoršil. Zatímco vloni dalo prezidentovi jedničku nebo dvojku 47 procent dotázaných, 23 procent dalo prezidentovi v loňském roce trojku a 30 procent dalo Zemanovi „čtverec či bajli“. Letos dostal Zeman čtyřku či pětku od 39 procent dotázaných. Čtvrtina dotázaných dala prezidentovi trojku a 36 procent jeho práci ocenilo jedničkou a dvojkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…