Agentura zhoršila rating Ukrajiny. Kvůli zastavené ruské podpoře

05.04.2014 8:10

Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila své hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny hlouběji do spekulativního pásma. Své rozhodnutí odůvodnila stupňující se politickou krizí a napjatou finanční situací země poté, co Rusko zrušilo svoji finanční podporu pro Ukrajinu a zdražilo jí plyn.

Agentura zhoršila rating Ukrajiny. Kvůli zastavené ruské podpoře
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Rating státních dluhopisů Ukrajiny agentura snížila o jeden stupeň na Caa3 z Caa2. Výhled je negativní, což znamená, že ho může v brzké době znovu snížit. V kategorii C, která znamená značná rizika pro investory, vedou rating Ukrajiny i další dvě velké světové agentury, Standard & Poor's a Fitch.

Úvěrový rating je důležitý pro investory

Nárůst ekonomických sankcí ze strany Ruska, zvýšení cen zemního plynu a možné obchodní restrikce dále ubližují ekonomickému výhledu Ukrajiny, uvedla Moody's. Moody's se rovněž obává politických nepokojů v zemi před květnovými prezidentskými volbami, napsala agentura Reuters.

Ukrajina v pátek uvedla, že kvůli zdražení plynu vede mimořádná jednání s evropskými sousedy o možnosti dovozu zemního plynu z Evropské unie náhradou za zdražený ruský plyn. Naléhavá potřeba zajistit si cenově dostupné dodávky plynu vzrostla poté, co Moskva dvakrát v tomto týdnu zvýšila zlevněné ceny plynu pro Kyjev. Ceny se tak za tři dny téměř zdvojnásobily.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je pravděpodobnější, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…