Agresivní veřejnoprávní moderátoři, nežádoucí odpověď hned utnou. Slavný textař si pustil Český rozhlas a nestačil se divit

06.02.2017 16:23

O svobodě slova se na serveru NeviditelnýPes.cz rozepsal komentátor a někdejší slavný textař Pavel Chrastina. Vrací se tak k diskusnímu pořadu Českého rozhlasu Plus, který se tomuto tématu v minulých dnech věnoval.

Agresivní veřejnoprávní moderátoři, nežádoucí odpověď hned utnou. Slavný textař si pustil Český rozhlas a nestačil se divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Diskutující byli dva. Jaroslav Bašta, bývalý diplomat, počátkem uplynulé dekády velvyslanec v Rusku a později na Ukrajině, a úředník obhajující smysl a cíle tzv. ministerstva pravdy. Ano, jde o ‚Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám‘, což je nový rozporuplný úřad zřízený ministrem vnitra Milanem Chovancem, fungující přímo při jeho ministerstvu od 1. ledna tohoto roku,“ poznamenal Chrastina, někdejší tvůrce slavných textů skupiny Olympic.

A následně se již zaměřuje na samotnou diskusi, která je povětšinou vedena agresivně ze strany většiny veřejnoprávních moderátorů. „Činí tak očividně se souhlasem nebo rovnou na přímé pokyny redakčního vedení. Předesílám, že výběr diskutujících hostů vzhledem k levicově liberálnímu názorovému zaměření celého Českého rozhlasu je zcela jistě účelový,“ dodal. Všímá si i skákání do řeči ve chvíli, kdy účastník diskuse řekne odpověď, kterou moderátor slyšet nechtěl.

„Ovšem ne všichni si to nechají líbit. První způsob je hovořit dál a větu dokončit. My potom slyšíme rozporuplný dvojhlas názorů, ale přesto můžeme sledovat ten, který má přirozenou přednost, čili odpověď na otázku,“ dodal. A právě to se prý odehrávalo i na vlnách Českého rozhlasu Plus ve zmíněné diskusi. 

Původní text ZDE.

„Baštovu věcnou argumentaci o zbytečnosti celé nové cenzurní instituce někdo ze studia ve zvuku prostě surově stáhl do neslyšitelna, takže jsme byli svědky jen moderátorčina bezmocného hýkání: ‚Ale pane Bašto... Pane Bašto... Ale pane Bašto...,‘ až bylo nakonec milostivě vyjeto poslední slovo Baštovy věty. Opravdu velmi působivé,“ zkonstatoval Chrastina. Pozastavuje se nad tím, že se toto událo ve veřejnoprávním médiu a ještě navíc v diskusi o svobodě slova. 

„Takže ten správný obrázek o tom, jak to s námi a svobodou slova naši slavní ‚veřejnoprávníci‘ doopravdy myslí, si nakonec velmi snadno můžete udělat sami,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…