Agresor z Hradu, promazaný terminátor Bárta. U Moravce řádil hlavně Kuba

04.08.2013 15:01

Už jen tři dny zbývají do klíčového hlasování o důvěře kabinetu Jiřího Rusnoka. Ten v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi přiznal, že podporu v Poslanecké sněmovně zajištěnou nemá. Přesto však věří, že ji získá. „Myslím, že získáme 96 až 97 hlasů. A doufám, že to bude znamenat vyslovení důvěry,“ svěřil se svými očekáváními.

Agresor z Hradu, promazaný terminátor Bárta. U Moravce řádil hlavně Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec ve svém diskuzním pořadu

Rusnok zároveň sdělil, že si nevede žádnou statistiku o tom, kolik poslanců chce vládu podpořit. Vývoj ve sněmovně je totiž podle jeho názoru natolik dynamický, že jakékoliv statistiky by znamenaly jen ztrátu času. „Uvidíme, ve středu proběhne řádné hlasování a všichni poslanci budou mít možnost projevit svůj názor,“ dodal.

Premiér se netajil ani se svým zklamáním z postoje ODS a TOP 09, které odmítly setkání s ním za účelem představení programového prohlášení. „Nečekal jsem, že budu odmítnut. Svědčí to o kultuře jejich poslaneckých klubů,“ uvedl kriticky na jejich adresu.

Na středeční hlasování dorazí i prezident Miloš Zeman. Rusnok však odmítl, že by spolu své projevy jakkoliv projednávali. „Pan prezident byl na operaci a nyní odpočívá, do středy ho nejspíše ani neuvidíme. Zkoordinovat se tedy budeme muset nějak telepaticky,“ pronesl s úsměvem. On se prý ve svém proslovu soustředí na programové prohlášení, u prezidenta si je ale jistý tím, že již má v hlavě nějaké poselství, které chce poslancům sdělit.

Výše odměn za Nečase? Nehoráznost

Nehoráznost. Tak označil Rusnok výši odměn, které byly vypláceny zaměstnancům Úřadu vlády za doby vlády Petra Nečase. „Nový šéf Úřadu vlády Radek Augustin má základní plat zhruba 90 000 korun měsíčně, tedy o deset procent méně než jeho předchůdce Lubomír Poul,“ pronesl rozhodně. Zároveň zdůraznil, že prémie se na úřadu budou dávat nižší než v minulosti, a to přibližně na úrovni soukromého sektoru, takže ve výši 20 procent základního platu, u mimořádně schopných lidí pak až 30 procent.

Na dotaz Moravce, proč do této vedoucí pozice vybral zrovna Augustina, tedy člověka, který nedisponuje dostatečnými bezpečnostními prověrkami, Rusnok odvětil: „S utajovanými skutečnostmi přijdu do styku pouze já. A to v České republice znamená výhodu.“

Obhajoval i skutečnost, že ve vedení Ministerstva obrany ponechal Vlastimila Picka, za jehož zády docházelo ke zneužívání vojenské tajné služby. „Rezort potřeboval spíše stabilizovat než destruovat. Pokud vím, zatím se podíl viny Picka na těchto věcech neprokázal,“ nechal se slyšet Rusnok. Celá kauza podle jeho slov svědčí o chybném systému kontroly a způsobu fungování zpětných vazeb.

„Jistotu nemáme v ničem, kromě toho, že umřeme,“ odpověděl s nadsázkou na otázku, zda může zaručit, že už k dalšímu zneužívání státních institucí nedojde. Přiznal, že je potřeba takovým možnostem zneužívání zabránit, avšak jeho vláda na to prý bohužel nebude mít dostatek času.

Nejsme vládou přátel Miloše Zemana

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti STEM/MARK jen 15 procent obyvatel vnímá Rusnokův kabinet jako vládu odborníků, jak ji při jmenování nazval Zeman. Největší část veřejnosti, 37 procent, kabinet považuje za vládu Zemanových přátel. Sám Rusnok takovými výsledky není překvapený. „Veřejnost je neustále zásobována zavádějícími mediálními interpretacemi,“ míní. Za jediné racionální označení své vlády považuje přídomek „překlenovací“, ostatní jsou podle jeho názoru spíše emocionálního charakteru.

Premiér v živém přenosu nastínil, že chce přesunout do programu Nová zelená úsporám jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR. Přesunutí prostředků je podle něj nutné pro vytvoření finančního polštáře, aby program mohl účinně fungovat.

Národní divadlo není pupek světa

Také by si prý přál prosadit zákon, který by povinně zavedl registrační pokladny s fiskální pamětí. Podle Rusnoka by to umožnilo do státního rozpočtu přivést deset až 20 miliard korun. Rusnok nicméně podotkl, že vzhledem k rozložení sil v Poslanecké sněmovně si není jistý, zda se zákon podaří schválit. Prozradil dále, že bude pokračovat práce Národní ekonomické rady vlády (NERV), jejímž členem v minulosti byl. Příští týden chce oslovit své bývalé kolegy a nabídnout jim další spolupráci.

Vyjádřil se i k napjaté situaci, která nyní panuje v Národním divadle po odvolání a následném návratu jeho ředitele Jana Buriana. „Nedělejme z toho pupek světa. Žije tady 10,5 milionu lidí a my tady řešíme divadlo,“ popřel, že by se jednalo o natolik závažnou situaci, jak ji vykreslují média. Připustil však, že kulturní rezort v posledních letech neměl bohužel štěstí na dobrá rozhodnutí. „Mrzí mě, že v nedobré tradici ministr Balvín pokračuje,“ dodal.

Kuba: Ztrácí se ideové střety

V další části pořadu zasedli u stolu Václava Moravce předsedové všech parlamentních stran a horko zavládlo i ve studiu, o nedorozumění v otázce, jakým směrem by se měla politická situace dále vyvíjet, totiž nebyla nouze.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba zalitoval, že se z politiky vytrácí ideové střety a jsou nahrazeny obchodními transakcemi. Právě odtud podle něj pramení nespokojenost veřejnosti se současným politickým stavem v zemi. „Jsem přesvědčen, že poslanci ODS dají během hlasování najevo, že bojují za své ideje,“ prohlásil. Pokud však někdo z nich vládu Rusnoka podpoří či nebude hlasování přítomen, nejen pro ODS, ale i celou českou pravici, bude dle Kuby lepší, pokud tým nadobro opustí.

Žádné omluvy od svých poslanců neobdržela ani Karolína Peake, předsedkyně strany LIDEM, která na obrazovce znovu zdůraznila, že celá její strana stále podporuje jmenování Miroslavy Němcové premiérkou. Programové prohlášení zhodnotila stručně – omezené a líbivé. Nejvíce jí prý vadí, že v něm není dostatečně akcentovaný boj proti korupci.

Kuba je pokrytec, rozohnil se Bárta

Se slovy Kuby ale hlasitě nesouhlasil předseda Věcí veřejných Vít Bárta. „Pan Kuba je příklad obrovského pokrytectví. Je součástí 'stojedničky', která má v historii nejvíce přeběhlíků, a právě z toho pramení deziluze z české politiky,“ prohlásil. Zopakoval také, že Věci veřejné stále trvají na rozpuštění Poslanecké sněmovny jakožto jediném čistém řešení politické situace.

Hlasitě kritizoval i odvolaného ředitele Českých drah Petra Žaludu, který podle jeho slov korumpoval i Petra Tluchoře a další. „Toho jsem chtěl odvolat, už když jsem působil na Ministerstvu dopravy,“ podotkl. Zdůraznil, že mnohé osoby neustále rozkrádají stát, zatímco Peake na to jen nečinně přihlíží. Ta se proti jeho tvrzení ohradila s tím, že se jí například podařila prosadit velká novela zákona o veřejných zakázkách. Jeho nařčení označila jako skrumáž blábolů.

A bránil se i Kuba. „Zdá se, že terminátor VV už je zase promazán,“ podotkl ironicky. Z Bártových výroků podle něj musí demokraticky smýšlejícím lidem jezdit mráz po zádech. Bárta mu skočil do řeči, avšak Kuba ho usadil: „Nechte mě alespoň něco doříct, vy terminátore."

Kuba je dle svých slov velmi překvapený, kolik odborníků se najednou našlo okolo Miloše Zemana ve straně SPOZ. „Vládu tvoří krizoví manažeři jednotlivých rezortů. Jestli je jejich úkolem vytvářet krize, tak v kulturním rezortu se to už zajisté podařilo,“ rýpnul si do ministra kultury Jiřího Balvína.

Vysvětlil také, proč ODS odmítá setkání s Rusnokem. „Žádná z parlamentních stran jeho vládu nechtěla, on za námi přesto nepřišel, když se jej prezident rozhodl jmenovat. Ani jednou se s námi nebavil o žádných personálních změnách. A najednou jsme neslušní my?“ kroutil hlavou.

„Byl bych rád, kdybychom se vrátili k systému parlamentní demokracie a kdyby strany spolu jednaly o ukončení poškozování republiky,“ vyjádřil své přání předseda KSČM Vojtěch Filip. Na adresu ODS vyčítavě pronesl, že po pádu vlády neudělali vůbec nic a nechali prezidenta, aby si jmenoval svou vládu. „Nechali jste i TOP 09, ať nad vámi zvítězí. Jste v takovém rozkladu, že se nevzmůžete už vůbec na nic,“ řekl.

Postup ČSSD bude jednotný, míní Sobotka

Pravice už podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zcela ztratila všechny své šance. „Vaše vláda se zhroutila v obrovských skandálech. Dvakrát už do stejné řeky nevstoupíte,“ uvedl směrem ke Kubovi, Schwarzenbergovi a Peake a dal tak najevo, že nevěří, že by se koalice v tomto složení mohla kdy do vlády vrátit.

Sobotka je přesvědčený, že postup ČSSD při hlasování o důvěře bude jednotný, stejně jako v případě hlasování o rozpuštění sněmovny. Rusnokovu vládu tak podle jeho názoru všichni sociální demokraté odmítnou, a to i přesto, že její programové prohlášení obsahuje dle jeho slov řadu pozitivních cílů. „Problém je v tom, že tato vláda nemá reálné nástroje na to, aby tyto cíle zrealizovala. Řada z nich není uskutečnitelná bez předčasných voleb,“ myslí si.

 „Byla by ustanovena vláda na libovůli prezidenta, takovou vládu my odmítáme a v případě vyjádření její důvěry by se měly vyvolat předčasné volby, aby skončila,“ deklaroval svůj názor a stanovisko TOP 09 její předseda Karel Schwarzenberg.

Programové prohlášení ho prý příliš nezajímá, protože se jedná o program maximálně jen na pouhých osm měsíců. „Tady nejde o programové prohlášení, tady šlo o to prosadit co nejrychleji personální změny, aby se posílila moc prezidenta, nic jiného. Je to jen hračka, která se hodí novinářům a veřejnosti,“ míní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…