Agrofert na dotace bohužel dosáhne, říká komunistka Vostrá. Babišovi poslala vzkaz

12.12.2017 18:22

Moderátorka Marie Bastlová v úterních Dvaceti minutách Českého rozhlasu zpovídala komunistku Miloslavu Vostrou, předsedkyni rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Politička se rozpovídala o rozpočtu, ale také o zajišťovacích příkazech finanční správy, které významně poškodily několik firem.

Agrofert na dotace bohužel dosáhne, říká komunistka Vostrá. Babišovi poslala vzkaz
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Miloslava Vostrá

Miloslava Vostrá má za to, že rozpočet pro příští rok je poměrně opatrný. Možná si ministerstvo nechává peníze na nějaké nepředvídatelné události. Předsedkyně rozpočtového výboru tento krok respektuje.

V obecné rovině se však dáma domnívá, že některé rozpočtové kapitoly nebyly nastaveny právě rozumně. Stačí se prý podívat třeba na programy pro boj s nezaměstnaností. Nějaké peníze na boj s nezaměstnaností jistě jsou potřeba, ale otázkou je, kolik peněz by to mělo být, když máme nejnižší nezaměstnanost v historii.

Další problém podle Vostré najdeme v kapitole zemědělství, kde by se dotační tituly měly přesunout na národní dotace pro zemědělské podniky. Politička je toho názoru, že k tomuto přesunu nedochází kvůli holdingu Agrofert, jenž je v tuto chvíli uložen ve svěřenském fondu předsedy vlády Andreje Babiše. „Já bych to nebrala tak, že to je dělané vyloženě pro Agrofert, ale to, že na to Agrofert zřejmě dosáhne, to je bohužel pravda,“ posteskla si komunistka v rozhlase.

Plánovaný dotační přesun ve výši asi jedné miliardy korun podle Vostré naznačuje, že končící ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) mohl odvést víc práce.

Ve druhé polovině rozhovoru se Vostrá obula do šéfa Finanční správy ČR Martina Janečka. Kvůli tzv. zajišťovacím příkazům, které úředníkům umožňují přikročit k vymáhání daní u firem předčasně, pakliže existuje riziko, že tato firma nebude schopna daně odvést v řádném termínu.

„Ten přístup, jaký zvolil generální ředitel Janeček, byl podle mého názoru velmi nešťastný. On v podstatě tvrdil: My máme pravdu a nechceme o tom diskutovat. Ale soud řekl, že neměl pravdu,“ podotkla Vostrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…