Agrofert přiveze pastevce z Mongolska, aby makali v uzeninách. Josef Středula vytáhl vážná fakta a čísla

10.07.2017 8:11

Kostelecké uzeniny, spadající do holdingu Agrofert dříve vlastněného exministrem financí Andreje Babiše (ANO), shánějí zpracovatele masa i dělníky potravinářské výroby. Jak je uvedeno v inzerátu, společnost je ochotna zaměstnat i cizince. A předseda ČMKOS Josef Středula uvádí víc.

Agrofert přiveze pastevce z Mongolska, aby makali v uzeninách. Josef Středula vytáhl vážná fakta a čísla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

„Masokombináty mají zachránit šikovní Mongolové, do Česka je přiveze Agrofert za bídnou mzdu,“ uvedl Středula ke zveřejněným inzerátům, kde je za třísměnný provoz nabízeno 15–18 tisíc korun. Zároveň dodal ironickou poznámku s odkazem na heslo hnutí ANO. „Bude ‚jistě‘ líp,“ řekl Středula. 

Odvolává se totiž na text serveru iHNED.cz, který uvedl, že masokombináty právě vidí možnost v zaměstnávání Mongolů, kteří mají se zpracováním masa zkušenosti. „Potřebujeme je na různé pozice v našich výrobních závodech, a to jak v provozech na zpracování masa, tak v provozech na výrobu uzenin,“ řekl mluvčí Agrofertu Jan Pavlů. Společnost si již vybrala 22 Mongolů a nyní řeší, jak je dostat do Česka. Agrofert pak uvádí, že všichni jsou od přírody pastevci a mají k této práci blízko.

Anketa

Schvalujete, že Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pobírá dotace z veřejných rozpočtů?

4%
96%
hlasovalo: 11896 lidí

Původní text ZDE

To de facto potvrzuje i výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, jenž o Mongolech hovoří jako o lidech, kteří mají dobré pracovní nasazení a jsou zvyklí s masem pracovat. „Je to tradiční součást jejich živobytí,“ uvedl Katina. V Česku už totiž Mongolové zaměstnáni jsou – přes pracovní agentury.

O pracovníky z Mongolska pak podle serveru iHNED.cz stojí i další velký český podnik, Masokombinát Krásno, který zaměstnává přes agentury třetinu řezníků. A mimo jiné i více než dvacet Mongolů, kteří působí zatím pouze na dělnických pozicích při zpracování párků. Firma však má nasmlouvané v Mongolsku další lidi, kteří mají pracovat jako řezníci. Čeká se však na jejich pracovní povolení. „Máme již rok podepsané smlouvy s více než dvaceti lidmi, a není možnost je sem dostat,“ postěžoval si ředitel masokombinátu Pilčík.

Podle Českého svazu zpracovatelů masa potřebuje každá větší firma desítky lidí, neboť zaměstnanci masného průmyslu stárnou a odcházejí. Mladí pak příliš nepřicházejí. 

Mezi cizince pak sahá i společnost pod vedením Jana Baxanta, která chybějící řezníky bourače doplňuje hlavně o Slováky a Poláky. Získání pracovních povolení pro Mongoly považuje za velmi obtížné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…