Agrotec a kecy. Jsme zvláštní stát, píše Schwarzenberg

14.08.2015 20:25

Exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se na sociální síti Facebook rozepsal o kauze Agrotec, spojené se jmény Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Agrotec totiž patří do Babišovy skupiny Agrofert. Kdyby se prý něco podobného psalo o Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), spustil by se velký povyk. Jenže „agent Bureš“ zřejmě disponuje právem korumpovat.

Agrotec a kecy. Jsme zvláštní stát, píše Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Zdá se, že jsme zvláštní stát. A snad také žijeme ve zvláštní době. Před několika dny jsem si přečetl, že firma jménem Agrotec, která patří panu ministrovi financí, se dostala do silného podezření, že manipulovala zakázky pro Českou poštu. Policie už na tom údajně pracuje, čili to zřejmě nejsou pouhé kecy. Šéfem této firmy v době, kdy měla korumpovat zaměstnance České pošty, byl dnešní předseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Novinami to proběhlo, ale nikomu to příliš nevadilo, nikdo se nad tím nijak zvlášť nerozčílil,“ podivuje se někdejší člen vlády, která padla po akci státních zástupců.

Horko, které zachvátilo Českou republiku, je zřejmě tak mocné, že ztlumilo i možný korupční skandál těchto rozměrů. Dnes ale žijeme ve zvláštní době. Kdyby kupříkladu před pěti lety přinesla média zprávu, že je u Karla Schwarzenberga zaměstnán první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a korumpuje např. České dráhy, kníže si prý dokáže představit, jaký poplach by to vyvolalo. Mnozí politici a novináři by se dali do velkého pokřiku. Dnes se však zdá, že „agent Bureš“ působí v České republice s povolením korumpovat.

Pod příspěvkem Karla Schwarzenberga se následně rozvinula bouřlivá diskuse. Někteří lidé s autorem souhlasili, jiní pouze konstatovali, že jsme si nové politiky zvolili, pročež si za to můžeme sami. Ale na adresu Schwarzenberga přišly i mnohem tvrdší reakce. „Zvláštní stát jsme v tom, že platíme poslance, kteří v zaměstnání chrápou a chlastají!“ napsal jeden z diskutujících.

Karel Schwarzenberg doslova napsal:

Zdá se, že jsme zvláštní stát. A snad také žijeme ve zvláštní době. Před několika dny jsem si přečetl, že firma jménem Agrotec, která patří panu ministru financí, se dostala do silného podezření, že manipulovala zakázky pro Českou poštu. Policie už na tom údajně pracuje, čili to zřejmě nejsou pouhé kecy. Šéfem této firmy v době, kdy měla korumpovat zaměstnance České pošty, byl dnešní předseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Novinami to proběhlo, ale nikomu to příliš nevadilo, nikdo se nad tím nijak zvlášť nerozčílil. Česká republika zůstala v letním klidu a více vadilo horko a ovádi než to, co se děje v politice. Jenom jsem se krátce zamyslel nad tím, co by se stalo před pěti lety, kdyby se objevila zpráva, že Miroslav Kalousek je zaměstnán u mě na Lesní správě a že korumpuje, řekněme, například České dráhy. To rozčílení a pozdvižení v novinách si mohu snadno představit. To by bylo něco jiného. Dnes máme jiné lidi, jiné časy a mně to někdy připomíná slavné filmy s Jamesem Bondem. Jak známo, tento agent Jejího Veličenstva měl Licence to Kill, povolení zabíjet. My ovšem nejsme velmoc, jsme jenom malá Česká republika, tady existuje pouze Licence to Corrupt, povolení podplácet. A není to agent Bond, jsme v Čechách, je to pouze agent Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…