Akademici bez praxe, hrají si na pány zeměkoule. Babišův rádce s kolegy u Jílkové nařezali bankéřům

06.12.2013 4:44

Čtyři lidé rozhodli o budoucnosti deseti milionů Čechů. Tak vidí krok České národní banky ekonom Jan Kohout a další, kteří byli hosty pořadu Máte slovo na ČT. Podle Kohouta je však problém v tom, že většinou jde o akademiky, kteří už mohou být vzdáleni realitě.

Akademici bez praxe, hrají si na pány zeměkoule. Babišův rádce s kolegy u Jílkové nařezali bankéřům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Česká národní banka (ČNB) se svými devizovými intervencemi snažila nabudit českou ekonomiku a předejít riziku deflace. Jenže si podle Pavla Kohouta popletla dva významy slova deflace – pozitivní a negativní. "Nám hrozila ta dobrá deflace, tedy pouze pokles cen," vysvětloval na ČT ekonom. Došlo například k poklesu cen energií nebo za volání, a tak hrozilo, že index spotřebitelských cen bude záporný. "Samozřejmě, že to byla smyšlená hrozba. Ve skutečnosti to žádná hrozba nebyla," dodal.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří za krokem ČNB bylo něco jiného – spíše snaha jejích představitelů ukázat se jako "pánové zeměkoule", chtěli pohnout deseti miliony lidí. "Já jsem se byl dneska podívat na budovu ČNB, abych viděl, kdo to způsobil. Ta budova je palác," popisoval Papež.

Podobně hovořil i Aleš Hemer, místopředseda Strany soukromníků. "Čtyři teoretici, akademici bez praxe, rozhodli o osudu deseti milionů lidí," připomněl, že pro intervence hlasovali jen čtyři ze sedmi lidí, většina tedy byla těsná.

Hemer ale poukázal na problém, který si podle něj ČNB neuvědomuje, a tedy mentalitu českých občanů. "Český člověk je zvyklý šetřit, spořit. A ve chvíli, kdy dochází do krize, tak je zvyklý více šetřit. Rozhodnutí ČNB toto myšlení národa neobrátí," vysvětloval, proč si myslí, že Češi po tomto kroku nezačnou více utrácet.

Trestní oznámení na ČNB:

Za pravdu mu dal i Papež z Asociace cestovních kanceláří. "Oni nespořili proto, aby si koupili něco v budoucnu, ale aby měli vůbec důchody." Hrozné ale podle něj je, že představitelé ČNB se takto rozhodli v době před Vánoci, kdy ještě není sestavena nová vláda a není jasné, jak se bude v budoucnu chovat. Doba je tedy nejistá.

ČR přišla o poslední stabilitu

Pokyvoval i Hemer. Zahraniční investoři podle něj sledovali korupci v Česku, nestabilní politickou situaci, ale aspoň zde byla stabilita měny. "ČNB tímto tuto stabilitu rozmetala na prach," řekl jasně.

Podle některých ekonomů a expertů ale může mít krok nakonec pozitivní efekt, chválí si ho alespoň exportéři. Předseda jejich asociace Jiří Grund v pořadu popisoval, že krok ČNB vítá 80 procent exportérů.

Například dovážet z Číny se nyní vyplatí o něco méně. "Protože tuto intervenci udělali, tak se zvedly ceny čínského zboží," vysvětloval Grund. "Važme si českých výrobců, kteří chtějí vyrábět a prodávat zde a mají jako zaměstnance české občany," vyzval.

Podle reakcí diváků v pořadu ale prostí občané moc nadšeni nejsou. Například Josef Hörl podal trestní oznámení na ČNB, protože její rada se prý nechala ovlivnit lobbingem. Na vše podle něj mělo vliv kapitalistické smýšlení, kdy se akorát vyrábí a vyrábí, ačkoliv to už není potřeba.

"My máme sto tisíc jako před rokem, ale co si za to koupíme?!" zlobil se třeba jeden muž v publiku. Věci z dovozu totiž podraží, včetně léků, které potřebují starší lidé. "Je pravda, že když člověk vyjede kamkoliv za hranice, tak přišel o úspory," připustil i ekonom Kohout.

Otázka je, jak nakonec krok ČNB zabere. Když se bude pokračovat v posilování koruny, "budeme nuceni se přesouvat k náročnější výrobě," upozornil Kohout a ukázal na Švýcarsko. "Asi bychom nechtěli dopadnout jako bohatý stát, který má chudé občany," dodal a ozval se potlesk.

Jak se mají tedy lidé chovat? Mají začít více utrácet, jak vyzývala ČNB? "Obezřetní máme být vždycky. A opatrní," varoval ekonom Petr Zahradník, jinak poradce hnutí ANO. "Tento argument, byť jako stoupenec, nepovažuji za příliš silný," dodal k výzvě k utrácení. "Ten problém v ekonomice leží někde jinde," varoval v závěru pořadu i Hemer ze Strany soukromníků.

Dále zaznělo v pořadu:

Aleš Hemer: "To, co tady dneska probíhá, za tím může být i přibližování České republiky do eurozóny. Cca za rok se pozná, jestli to zabralo nebo nezabralo. Ono se to těžko měří. Pak se řekne: Jediné východisko je vstup do eurozóny. A vstoupíme tam jako Slovensko za třicet korun – a u toho já nechci být."

Naštvaný muž v publiku: "Pane Zahradníku, já začínám uvažovat, jestli jste nedělal ekonomku někde v Plzni. My se tady bavíme o tom, že se tady porušila Ústava nejen naše, ale i Evropské unie."

Aleš Hemer (za rok, až bude i po kroku ČNB recese): "Dozvíme se následující větu: Kdybychom to nezavedli, tak bude ještě hůř."

Jiří Grund: "Jsem přesvědčený, že jsou to tak kompetentní lidi, že to bude mít pozitivní efekt."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…