Akademici vyzývají Klause: Nepodepisujte jen knihu, ale diskutujte s námi

07.03.2012 16:54

Akademici se bouří proti reformě vysokých škol a prezident pro to nemá pochopení. „Václav Klaus za to akademické obce ostře kritizuje a vyjadřuje se na jejich adresu způsobem, který považujeme za neodůvodnitelný a urážlivý,“ napsali akademici v otevřeném dopise rektoru ČZU. Požádali ho zároveň, aby součástí plánované návštěvy Klause na Zemědělské univerzitě byla debata o vysokém školství.

Akademici vyzývají Klause: Nepodepisujte jen knihu, ale diskutujte s námi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na CEPu

„Prezident obvinil akademické obce například z toho, že odmítají reformu vysokého školství pouze z důvodu hájení svých partikulárních zájmů. Úsilí studujících i akademických pracovníků o zachování akademických svobod, nezávislosti výuky i vědecké práce, je pak podle prezidenta republiky falešná a pobuřující hra,“ rozčilovali se akademici v dopise.

Prezident se měl nedávno zúčastnit debaty o reformách vysokého školství se studenty Masarykovy univerzity v Brně. Návštěvu ale odvolal, s tím že nemá cenu debatovat s lidmi, kteří o akademickou diskusi nestojí.  Akademici tedy navrhli, aby debata o VŠ proběhla na půdě Zemědělské univerzity, kam má prezident zavítat 8. března. Jeho vystoupení na univerzitě se má týkat především problematiky, kterou prezident popsal ve své knize Evropská integrace bez iluzí.

„Jsme přesvědčeni, že Václav Klaus by měl být při své návštěvě ČZU připraven diskutovat s akademickou obcí na téma reforem vysokého školství a veřejně hájit své nedávné výroky, které se nás, členů akademické obce hluboce dotkly. Nepovažujeme proto za přijatelné, aby prezident republiky využil akademickou půdu ČZU pouze jako prostor pro prezentaci a autogramiádu své knihy,“ apelovali akademici na rektora ČZU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…