Akce proti Orbánovi: Kvůli Maďarsku je zase rozruch v EU

25.02.2019 14:44

Chorvatská rolnická strana (HSS) v Evropském parlamentu práskla dveřmi v nejpočetnějším klubu – v Evropské straně lidové (EPP). Kvůli maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Akce proti Orbánovi: Kvůli Maďarsku je zase rozruch v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér se svou stranou Fidesz rozjel předvolební kampaň před volbami do Evropského parlamentu na plné obrátky. Na předvolebních plakátech mimo jiné tvrdí, že stávajícímu předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi radí americký miliardář maďarského původu George Soros a osnují spolu plány, jak umístit do Evropy migranty. Členové Evropské komise, kterou Juncker vede, se sice důrazně ohradili, že to není pravda, ale z ulic maďarských měst plakáty nezmizely.

Teď Chorvatská rolnická strana kvůli Orbánovi odchází z Evropské lidové strany. Nechce mít nic společného s jeho politikou šíření nenávisti. Informuje o tom server německého magazínu Der Spiegel. Chorvatská rolnická strana upozorňuje, že podnikatelé blízcí Orbánovi ovládli v Chorvatsku část mediálního trhu a právě skrze nově získaná média teď ve společnosti šíří nenávist

Ostré kritice je kvůli Orbánovi vystaven také kandidát na příštího předsedu Evropské komise, konzervativní politik Manfréd Weber. Nešetří ho především jeho levicový protikandidát Frans Timmermans , který se na Orbánovy myšlenky dívá jako na nebezpečnou infekci, která může nakazit celou Evropskou lidovou stranu. „Chci varovat celou Evropskou lidovou stranu i pana Webera. Hrozí vám infekce,“ řekl.

Nizozemský politik Frans Timmermans je místopředsedou končící Junckerovy komise.

EPP sice Orbána kritizuje, ale jeho Fidesz se prozatím nechystá vyloučit ze svých řad. Proti vyloučení se postavili i čeští lidovci. Podle předsedy českých lidovců Pavla Bělobrádka je užitečnější, když Fidesz zůstává v evropské straně, kde na maďarské politiky mohou evropští partneři působit a snažit se ovlivňovat stanoviska Fidesz, napsal ČTK.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…