Diktát ze shora, hospody zkrachují, dědkové nebudou mít kam na mariáš. České osobnosti odmítají přísný zákaz kouření, z pražské Lucerny "stoupal" cigaretový dým

01.06.2015 11:08

V neděli večer proběhl koncert pořádaný společností SMOKING S na podporu petice pro zachování současného stavu v oblasti regulace kouření. Organizátor Marek Libert pozval nemalý počet známých osobností, jako jsou například zpěváci Jan Kalousek, Petr Kolář či Wabi Daněk. Akce se symbolicky uskutečnila na Světový den proti tabáku, který spadá na 31. května.

Diktát ze shora, hospody zkrachují, dědkové nebudou mít kam na mariáš. České osobnosti odmítají přísný zákaz kouření, z pražské Lucerny "stoupal" cigaretový dým
Foto: Marián Stepanović
Popisek: Koncert v Lucerna music baru na podporu petice proti navrhovanému protikuřáckému zákonu

Kromě výše zmíněných vystoupili a zazpívali také Tomáš Trapl, Michaela Zemánková, skupina Hamleti v čele s Alešem Hámou nebo Lokomotiva s Petrem Vondráčkem. Někteří z nich si při začátku svého vystoupení symbolicky zapálili cigaretu, která byla jakýmsi symbolem celé akce.

Hlavním smyslem celého koncertu na podporu petice bylo upozornit na to, že člověk si může vybrat, do jakého podniku chce jít, což je spojeno i s tím, aby si podnikatel mohl určit, zda jeho podnik bude kuřácký, čistě nekuřácký či rozdělený na zóny. „Jde o to právo svobodně se rozhodnout, jestli se bude někde kouřit, nebo ne,“ řekl ParlamentnímListům.cz Marek Libert a dodal: „Samozřejmě, kde se jí, že se tam kouřit nebude.“

Libert tedy doufá, že zůstanou výjimky a tradiční podniky, které jsou s tabákem spjaty, zůstanou zachovány. „Když je prostě doutníkový anglický bar, kam chodí staří pánové dát si doutník, fajfku a koňak, tak že by se tam kouřit mohlo,“ uved příklad organizátor akce.

Zakladatelé petice prý neví, zda zákon sněmovna přijme, ale doufají, že jeho znění dokáží alespoň ovlivnit. „Děláme všechno proto, aby prošel v nějakém lidském rozměru, protože co máme my zprávy, tak se tam chystá ‚švédský model‘, který je jeden z nejpřísnějších v Evropě,“ řekl Libert s obavami.

„Nesmělo by se teoreticky kouřit na zahrádkách, šest metrů od vchodu do restaurací, sto metrů od školy. To mně přijde jako diskriminační vůči kuřákům,“ uvedl organizátor akce příklady možného přísného plošného zákazu kouření.

Libert je znepokojen tím, že by měl nastat „diktát ze shora“, který by přikázal všem podnikům, aby byly nekuřácké. Prý organizátorům petice přišel dopis od jednoho nejmenovaného majitele podniku, který je nekuřák, a ve svém podniku udělal hlasování, ve kterém si hosté zvolili, aby byl nekuřácký. Přesto však podepsal petici pro zachování současného stavu v oblasti regulace kouření, jelikož by prý měl mít každý právo si zvolit, zda chce kuřácký či nekuřácký podnik, tak jako to udělal on.

„S Petrem Vondráčkem jsme projeli celou Ameriku a v každém tom městě, v Memphisu, v Nashvillu je prostě taková street, jako je u nás Stodolní, a nekouří se tam, ale je tam jeden bar, kde se kouřit smí. To je ta volba, prostě někde se kouřit smí. Ať se nekouří, někde ale ať je alespoň jeden zaplivaný český výčep,“ řekl Libert s tím, že například „ti dědkové, co hrají mariáš a mají ta viržinka“, nebudou již mít kam jít, jelikož se podniky, které navštěvují, zavřou.

Podle Liberta je velký rozdíl v klientele. Ti, co jdou do nekuřáckých restaurací, přijdou jen v rychlosti jíst či dát si kávu. „Je tam chlápek, pije čaj a je na počítači,“ řekl organizátor akce a uvedl, že kuřáci si „dají panáky, najedí se a je to veselý a je to úplně o něčem jiném“.

Marek Libert zdůraznil, že nekuřákům sice nevadí, že se zakáže kouření, ale již nechápou, že se tím zkrátí i příjem do rozpočtu, což prý ve výsledku bude znamenat zdražení jiných komodit jako je například „benzín, rohlíky, nebo cokoliv jiného, ten stát si ty peníze prostě někde jinde vezme“. Stát si prý ročně z tabákových výrobků přijde na zhruba padesát miliard ročně.

Na závěr se Libert vyjádřil také k současné vládě, u níž si je jist, že je zrcadlem společnosti a respektuje ji, jelikož jsme si ji zvolili. Je to prý vždy podobné a uvedl, že „všichni něco slibujou, málokdo něco naplní“.

Organizátor akce se vyjádřil také k Andreji Babišovi, jehož poslanci už dříve jeden návrh protikuřáckého zákona předložili. Babišovi je podle Liberta třeba ještě dát čas a možná se dostaví i nějaký pozitivní výsledek. „Uvidíme, třeba bude mít nějaké výsledky. Myslím si, že on jako svrchovaný podnikatel, by měl mít podnikatelsky svobodný přístup, protože to, že teďka zakážou kouření, neznamená, že za dva roky nezakážou rohlíky, nebo něco jiného, v čem pan Babiš podniká, a může to ve finále dojet i na něj,“ řekl na závěr Marek Libert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marián Stepanović

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…