Akt válečného zločince. Pospíšil volá po ekonomickém zničení Putina, než on zničí nás

04.03.2022 9:44

„Útok na reaktory největší jaderné elektrárny v Evropě je akt jaderného terorismu, akt válečného zločince. Putin nyní riskuje životy nás všech. A naše sankce jsou mu zatím jenom pro smích“. Tak se bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyjádřil pro ParlamentníListy.cz k nočnímu útoku na jadernou elektrárnu v Záporoží.

Akt válečného zločince. Pospíšil volá po ekonomickém zničení Putina, než on zničí nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda pražské krajské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil

Ostřelování jaderné elektrárny v ukrajinském Záporoží, považované za největší v Evropě, bylo o dnešní noci nečekanou a překvapivou novinkou ve strategii ruské armády.

Zejména proto, že výbuch atomového kolosu by způsobil katastrofu zhruba desetinásobně převyšující výbuch v Černobylu.

O jejím ohrožení se mluvilo už v roce 2015, když se při válce na Donbasu fronta pohybovala jen několik kilometrů od ní, ale nikdo nečekal, že by se zařízení stalo přímo terčem útoku.

Informace o jejím ostřelování přicházely od půlnoci, včetně toho, že vojáci nechtěli k hořící budově v areálu pustit hasiče.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová byla vzhůru celou noc. „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží,“ tweetovala před čtvrtou ranní. Úřad celou noc sledoval radiaci a nezjistit žádné odchylky od normálu.

Před sedmou ranní se na Twitteru Dany Drábové objevila přeložená zpráva jaderné elektrárny, podle které zůstaly energetické bloky nepoškozené a požár v budově školícího střediska byl uhašen. Aktuálně je v provozu pouze jeden ze šesti bloků elektrárny, dva byly v noci preventivně odpojeny ze sítě.

Jiří Pospíšil za těchto okolností navrhuje radikální kroky, které by Rusko, a zejména Vladimíra Putina, přiměly k okamžitému ukončení tohoto šílenství, ohrožujícího celý svět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…