Aktivista: Věznili mě proruští separatisté. Nutili vězně platit peníze, bojovat a nuceně pracovat

29.09.2014 10:22

Aktivista Dmytro Potěchin popsal své zkušenosti z věznění proruskými separatisty v Doněcku. Mnoho vězňů bylo podle něj zastrašováním donuceno vstoupit do vzbouřeneckých jednotek anebo dělat nucené práce a rukojmí prý měli také podezření, že jsou používáni jako lidské štíty. Potěchin to uvedl pro Financial Times, český překlad přinesly Britské listy.

Aktivista: Věznili mě proruští separatisté. Nutili vězně platit peníze, bojovat a nuceně pracovat
Foto: Marek Havlíček
Popisek: Marek Havlíček přijíždí do Doněcku

Sedmého srpna, několik hodin poté, co přicestoval do proruskými separatisty ovládaného Doněcku, vytáhl prý Dmytro Potěchin, aktivista z Kyjeva, před Liverpoolským hotelem svůj fotoaparát. To podle jeho vyprávění pro Financial Times odstartovalo řadu událostí. Objevil se vzbouřenec se samopalem, a když si povšiml, že Potěchin přijíždí z Kyjeva, tak ho sebral, dal mu na hlavu pytel a odvedl ho do prázdného hotelu, kde byl Potěchin vězněn přes noc. Jeho věznění pak trvalo dalších 48 dní.

„Dostávali jsme ovesnou kaši a studenou polévku, pokud se to tak dá označit, dvakrát denně, když to čas dovolil," citují Britské listy Potěchina. „Spali jsme na podlaze na polystyrenu. Byly nás stovky," dodal kyjevský aktivista s tím, že byli zastrašováni a ponižováni.

Vzbouřenci chtěli od vězňů peníze

Potěchin se prý chtěl v Doněcku seznámit se situací a hodlal vyšetřit obvinění, že ukrajinské jednotky ostřelují civilní obytné oblasti. Plánoval o tom údajně napsat článek do jednoho kanadského časopisu.

Jinými vězněnými rukojmími prý byli nejrůznější lidé, od podnikatelů až po narkomany. Na vězně bylo pravidelně naléháno, aby vzbouřencům poskytli peníze. „Mnoho vězňů bylo zastrašováním donuceno vstoupit do vzbouřeneckých jednotek anebo dělat nucené práce, jako bylo čištění ulic, kopání zákopů, převážení ukradených automobilů a přenášení dělostřeleckých granátů,“ popsal Financial Times a tvrdil také, že mnoho vězňů bylo brutálně bito. „Rukojmí měli také podezření, že jsou používáni jako lidské štíty, jejichž cílem bylo zabránit ukrajinským jednotkám ve střelbě,“ dodal.

„I když tvrdili, že bojují proti nacistům," kteří, podle ruské propagandy, ovládli Kyjev, „sami jsou mírnou verzí nacistů," řekl Potěchin. „Ruské nacionalistické názory je vedou k extrémnímu násilí, nenávisti a nesnášenlivosti vůči západní kultuře, homosexuálům a katolíkům. Důsledek vymývání mozků ruskou televizí je vážnější, než jsem si dokázal kdy představit," uvádějí v překladu Britské listy.

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …