Aktivista provokoval na Prague Pride v tričku s knězem Tisem. Všechno v pořádku, řekla nyní policie

17.09.2016 21:47

Neodporuje zákonu to, že někdo nosí tričko s kontroverzním slovenským politikem Jozefem Tisem? Právě to zjišťovali policisté, informoval server Lidovky.cz.

Aktivista provokoval na Prague Pride v tričku s knězem Tisem. Všechno v pořádku, řekla nyní policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Muž s Tisovým portrétem se totiž objevil na demonstraci proti Prague Pride a aktivisté jeho počínání nahlásili. O celé věci informoval z místa reportér serveru ParlamentníListy.cz jako vůbec první.

Signatář Charty 77 Ladislav Malý je známým katolickým aktivistou a bojovníkem za tradiční rodinný model. Letos se dostavil na Václavské náměstí na slavnostní zahájení velkého průvodu, jímž vyvrcholila přehlídka hrdosti sexuálních menšin Prague Pride. S sebou si přinesl transparent vzývající boha. Důležitější roli v indicentu však hrálo tričko, na kterém měl Malý portrét kněze a slovenského fašistického prezidenta Jozefa Tisa.

Právě to rozčílilo Jana Cempera, aktivistu známého především svými protesty proti prezidentu Miloši Zemanovi, na kterého dokonce podal žalobu. Mezi oběma došlo ke slovní potyčce, kterou ještě více rozproudil Cemperův výkřik „Vy fašisto“. Následně na portrét hlavy Slovenského štátu na tričku plivl a zmocnil se Malého transparentu.

Cemper byl policií zadržen pro napadení, ale již několik hodin poté na sociální síti vyhrožoval, že za „mimořádnou provokaci“ podá na Malého trestní oznámení.

Celý text je ZDE

Nyní policie vydala rozhodnutí ve věci „tričko s Tisem“. „Nejedná se o trestní ani jiný správní delikt,“ rozhodla policie o podnětu, který podal aktivista proti jednomu z účastníků demonstrace proti pochodu sexuálních menšin Prague Pride. Ten měl totiž na tričku portrét kontroverzního slovenského politika Jozefa Tisa, během jehož vlády ve čtyřicátých letech bylo posláno na smrt přes 50 tisíc židů. Ve Slovenské republice navíc potlačoval svobodu a po druhé světové válce byl popraven za vlastizradu.

„Ze strany uvedeného nebylo zjištěno jakékoliv protiprávní jednání, jelikož uvedený na místě veřejnosti přístupném slovně neschvaloval činy Dr. Jozefa Tisa, kdy tento byl pouze vyobrazen jako potisk na tričku se sloganem ‚za boha, život, za národ slobodu‘,“ odůvodňuje policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…