Aktivista vzkazuje Babišovi: Takhle ty „ku*vy jedny šikmooký“ bojují s covidem!

26.01.2021 15:55

Mezinárodní srovnání ukazují, že si Česká republika vede v boji s pandemií koronaviru minimálně neslavně, mírně řečeno. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) sice rád říká něco jiného, ale někdejší brněnský radní Matěj Hollan se rozhodl ukázat lidem příklady zemí, kde se s pandemií vypořádávají podstatně lépe než v České republice. Nahlédněte.

Aktivista vzkazuje Babišovi: Takhle ty „ku*vy jedny šikmooký“ bojují s covidem!
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

V Jižní Koreji žije na 50 milionů obyvatel a zatímco v Česku s 10 miliony lidí zemřelo ve spojitosti s covidem již více než 15 600 osob, v Jižní Koreji to bylo jen 1 300 osob.

Jižní Korea je přitom demokratickou zemí stejně jako Česko. Nejde o totalitní Čínu.

„V Koreji je důležitých několik věcí a na prvním místě je to, že ta země je opravdu "smart" a nebojí se to použít. Některé aspekty jejich přístupu jsou pro evropské a americké demokracie asi za hranou, monitorování pohybu lidí je tam skrz trasování dost veliké a i u nich diskutabilní, ale to není zdaleka jediná věc, na které to postavili,“ napsal Hollan.

Země často využívá jen lokální lockdowny, ale využívá je o to důsledněji. Místní úřady podle Hollana spustí poplach, když se v daném městě objeví jen pár koronavirových nákaz, ne stovky až tisíce nakažených.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí
„Karanténa tam probíhá tak, že vám každý den volají, jak se cítíte, na náklady státu vám přivezou domů jídlo, abyste fakt seděl doma atd... Včasný záchyt hned u pár případů jim umožní, aby jela, byť přece jenom v omezené míře, kultura, gastro a normální život. To je v kombinaci se všudypřítomným testováním na ulicích,“ rozváděl svou myšlenku Hollan.

S tímto přístupem země boj s epidemií zvládá. Dokládají to i čísla z hlavního města Soulu, kde žije 10,1 milionu obyvatel, tedy podobně jako v celé České republice, bylo celkem 23 tisíc nakažených, v České republice je momentálně 100 tisíc aktivních případů a celkově se v zemi nakazilo přes 946 tisíc lidí.

A Hollan nabídl ještě jeden příklad. Příklad Japonska. Svůj příspěvek o něm s nadsázkou nazval „ku*vy jedny šikmooký“.

V Japonsku žije na 120 milionů lidí, ale úmrtí spojených s covidem mají jen 5 tisíc. A to bez plošného lockdownu a bez plošného testování populace.

Specifickou japonskou cestu popsal The Economist. Ten uvedl, že vláda už v březnu lidem doporučila, aby se vyhýbali těsným kontaktům, uzavřeným prostorám a hromadným akcím. A průzkumy ukazují, že to většina občanů dodržuje. A když se někde objeví lokální ohnisko, vyhlásí se v místě lokální lockdown.

Japonští vědci navíc spočítali pravděpodobnost šíření viru v různých prostorách a zjistili, že v kině se šíří minimálně. Proto v Japonsku kina fungují, zatímco v Česku jsou zavřená.

„Prostě jak Japonsko, tak Korea ukazují, že to jde a tvrzení, jak si vir dělá, co chce a ty domovy pro seniory prostě vymřít musí, jsou kecy (Japonsko má dost starou populaci),“ uzavřel Matěj Hollan.

Covid v Asii

Covid v Asii

Covid v Asii

Covid v Asii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…