Aktivista z Rekonstrukce státu v rozhlase řekl, co nejvíce brání protikorupčnímu tažení

27.03.2014 17:50

Podle platformy Rekonstrukce státu je důležité, aby občané měli v trestních věcech větší roli. Otázka totiž zní, zda je dobrý nápad korupci v Česku oznámit, nebo kvůli komplikacím radši mlčet. Je to o lidech, řekl Pavel Franc ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Aktivista z Rekonstrukce státu v rozhlase řekl, co nejvíce brání protikorupčnímu tažení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Nejslabší článek dnešního systému úřadů v protikorupční legislativě je podle Pavla France z platformy Rekonstrukce státu to, že je státní organizaci těžké korigovat. Kontrolních mechanismů je totiž málo. „Měla by se posilovat role občanů v trestních věcech,“ řekl Radiožurnálu Franc.

Posilování role typicky poškozených je podle něj jedna věc, důležité je ale i to, nakolik můžeme nahlížet do spisu policie po skončení případů. Ne vždy jsou totiž spisy aktuální.

Specifický případ je moment, kdy se někdo na korupci podílí a potom se rozhodne vystoupit a upozornit policii. I tady záleží na osobnosti soudce. „Jsou tam polehčující okolnosti. Je to o zralosti soudců,“ řekl Franc s tím, že by whistleblowing měl být pod ochranou státu. Přece jenom se díky tomu zvyšuje možnost vyšetření.

„Je potřeba posílit možnost lidí, aby byli ochotní zveřejnit, co se skutečně stalo,“ dodává Franc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…