Aktivista ze Ztohoven promluvil o krádeži prezidentské standarty

30.06.2016 20:59

Necítím se jako zloděj, říká v rozhovoru pro internetovou televizi DVTV Petr Žílka z recesistického uskupení Ztohoven.

Aktivista ze Ztohoven promluvil o krádeži prezidentské standarty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

Žílka upozornil, že krádež vlajky má v historickém i symbolickém kontextu úplně jiný význam než krádež movité věci s nějakou vyčíslitelnou hodnotou. „Je to symbolický akt a v tomto smyslu jsme my napřed sňali tu standartu a teď v dalším kroku decentralizace moci jsme s ní naložili,“ uvedl.

Poukázal na to, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil. „A pokud někdo v historii veliteli pluku nebo nějakého armádního útvaru ukradl vlajku nebo prapor, tak to znamenalo rozpuštění toho útvaru. A i tohle je nějaká symbolická rovina za tím a rozhodně to nebylo vnímáno jako krádež v klasickém slova smyslu,“ prohlásil.

  • Celé video je ZDE

Ohledně toho, že původně aktivisté Ztohoven tvrdili, že standarta odletěla, mimo jiné uvedl, že si chtěli nechat určitý moment překvapení pro další dění.

Žílka přiznal, že rozstříhání standarty a rozeslání jejích kousků lidem souviselo s blížícím se soudem.

Tvrdil také, že na jedné straně mluvíme o ohrožení evropských hodnot, ale na druhé straně politici, kteří toto hlásají, potichu více a více koncentrují moc. „Ačkoliv by měli správně kvůli tomu měnit ústavu a prostě tomu napřed dát pravidla, tak se děje pravý opak. Ústava zůstává stejná, ale moc třeba v případě prezidentského úřadu fakticky roste a tahle centralizace moci nám připadá velmi nebezpečná,“ uvedl. „Proto jsme přišli s protitahem, decentralizací moci a vlastně prostřednictvím provázání těch jednotlivých fragmentů standarty s kryptoměnou bitcoin jsme vlastně i naznačili, jakým směrem by se ta decentralizace mohla ubírat,“ uvedl.

Odmítl, že by svým činem dodali argumenty zastáncům prezidenta nebo jemu samotnému. Jejich snahou prý bylo přimět lidi, aby se zamysleli, jakou vlastně moc mají v rukou. „Má se to omezovat na pravidelný karneval demokracie v podobě voleb, který je provázen vždycky velkými sliby, kampaněmi, jež vyzdobí celou ČR. Ale nakonec se vlastně toho moc nezmění. Anebo jestli máme s tou mocí nakládat více, jestli se nemáme více angažovat a tak dál. Takže tohle je jedno z témat, jestli to nějakým způsobem více rozdělí lidi na příznivce a odpůrce Miloše Zemana nebo jestli to dá odpůrcům více nábojů, to pro mě není důležitá otázka v tuto chvíli,“ dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…