Aktivisté a stát prý pořádají hony na technická herní zařízení. A mladiství z klidu domova mezitím prosází statisíce

07.12.2015 23:13

Již ve čtvrtek budou senátoři rozhodovat o novele zákona o loteriích. Tu schválila ve sněmovně před několika dny vládní koalice, a to s odkazem, že chce vybrat více peněz na daních. A tak zdanila v konečném důsledku 39 procenty technická herní zařízení, zatímco kurzové sázky a loterie pouze 23 procenty. Celosvětovým trendem je ovšem hraní na internetu, který se stane klíčovým prostředím k poskytování hazardních her. Český stát ovšem blahovolně toleruje nelegální zahraniční weby a nechce vidět hraní na tabletech a chytrých telefonech.

Aktivisté a stát prý pořádají hony na technická herní zařízení. A mladiství z klidu domova mezitím prosází statisíce
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

„Aktivisté, kteří si z toho udělali výbornou živnost, pořádají doslova hony na technická herní zařízení. A města jako před pár dny Praha, přijímají pod komandem mediální vlny likvidační vyhlášky proti legálnímu podnikání. Socialismus se vrací. Na tabletech a v telefonech se vesele hraje a nikomu to nevadí. V Senátu jsou jistě velké osobnosti s důvěrou voličů z jednomandátových obvodů. Věřím, že se před hlasováním o novele nad těmito absurditami ještě jednou zamyslí. Aby stát nebyl k smíchu,“ říká pro ParlamentníListy.cz prezident SPELOS Petr Vrzáň.

Podle posledního průzkumu hrálo na tzv. automatech za uplynulých dvanáct měsíců 6% respondentů, ale u on-line sázek to bylo 15%. Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti dokazuje ve svých zjištěních, že až 30% mladistvých má zkušenost s on-line sázením. Veřejnost nezaznamenala jakýkoliv pokus vlády eliminovat přístup mladistvých k on-line hrám. Pro takové hraní neexistují absolutně žádná pravidla. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti opakovaně apeluje na vládu, aby se snažila tato adiktologická rizika co nejdříve eliminovat. „Člověku s rozumem dojde, že na internetu můžete prosázet statisícové částky z klidu domova. Hrát můžete naprosto kdykoliv a ještě k tomu zcela anonymně,“ doplňuje Vrzáň. Odborné propočty ukázaly, že za dlouhé roky, kdy stát očividně toleruje nelegální hazard, se prohlubují adiktologická rizika zejména u zmíněných mladistvých, ale také se jednoznačně ochuzuje státní pokladna. Podle šéfa Spelosu by zdanění hazardních her na internetu přineslo minimálně tři miliardy do státní pokladny. Novela, která čeká tento týden na senátory, toto nezajišťuje. Je naopak jasné, že brutálnímu zdanění se budou chtít legální provozovatelé herních přístrojů vyhnout.

Veřejnost dává v mnohém legálním provozovatelům v herním průmyslu za pravdu. Je ovšem klamána především díky pravidelným vyjádřením náměstka ministra financí Ondřeje Závodského. Ten tvrdí, že třeba proti kvízomatům MF bojuje. Reálně ovšem ničeho dosaženo nebylo. Není proto divu, že v reprezentativním výzkumu z letošního léta – tedy ještě před projednáváním novely v parlamentu - si 67% respondentů myslelo, že zásahu proti legálnímu hazardu okamžitě využije černý trh v čele s mafiemi. Jen zanedbatelných 18% tvrdilo opak. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…