Aktivisté dnes skončí blokádu elektrárny. Mladý Patočka je s akcí spokojen

07.07.2019 13:09

Symbolická blokáda vjezdu chvaletické elektrárny dnes skončí. Ekologičtí aktivisté zřejmě v poledne odejdou. Od pátku protestovali proti prodloužení jejího provozu. ČTK to řekl Josef Patočka z hnutí Limity jsme my.

Aktivisté dnes skončí blokádu elektrárny. Mladý Patočka je s akcí spokojen
Foto: sev-en.cz
Popisek: Elektrárna Chvaletice

„Blokádu po 48 hodinách ukončíme společnou demonstrací cestou na vlak. Akci považujeme za úspěch, podařilo se nám upozornit na problém, který představuje těžba a spalování uhlí,“ řekl Patočka.

Aktivisté jsou v obci Veltruby na Kolínsku na Klimakempu, který se věnuje otázkám klimatických změn a možnostem využití alternativních zdrojů. Demonstrace proti elektrárně je součástí akce.

V pátek aktivisté demonstrovali proti fungování chvaletické elektrárny a využívání fosilních zdrojů kdekoliv jinde. Vyšli z Řečan nad Labem do Chvaletic. Část z nich obsadila dva vjezdy do elektrárny, kde setrvali až do dneška.

„Nekončíme v tlaku na instituce, chceme, aby začaly zavírat uhelné elektrárny jednu po druhé,“ řekl Patočka.

V sobotu asi dvacítka demonstrantů také přijela do Pardubic, kde uspořádala happening u krajského úřadu, který nedávno udělil elektrárně výjimku na emise oxidu dusíku a rtuti, evropské limity začnou platit v létě 2021.

Demonstraci a blokádu sleduje policie, která je na místě. Podle policejní mluvčí Markéty Janovské se vše zatím obešlo bez incidentů.

Chvaletická elektrárna je v provozu od roku 1979, je nejmladší v zemi. Od roku 2013 ji vlastní Severní energetická (Sev.en). Koupila ji od společnosti ČEZ za 4,12 miliardy korun. Proti udělené výjimce se ekologické organizace odvolají, Patočka doufá, že tak učiní všichni odpůrci elektrárny, také například obce v okolí elektrárny, řekl ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

9:54 Ukrajinci od spojence dostali nepříjemný vzkaz

Rusové pokračují v postupu na východě Ukrajiny. Útočí u Svatove a podle washingtonského Institutu pr…