Aktivisté dnes zjevně chtějí likvidovat lidský řád. Cenzura, totalita, prokazuje publicista

29.07.2021 18:45 | Komentář

Konzervativní Evropa se probouzí, domnívá se publicista Vlastmil Podracký. „Konzervativní a nacionálně zaměřené síly, které přece měly vždy v Evropě převahu, od šedesátých let zanikaly a ztrácely podporu mladých lidí, potácely se v nejasných ideálech, hloubaly v minulosti a zabíhaly do extrémů až k antisemitismu nebo se vracely k nefunkčním starým ideologiím. Velmi dlouho hledaly jednoticí dobově přijatelný ideál, než se zformovaly k nějakému odporu. Dnes alespoň pojmenovaly, proti čemu bojují a co je spojuje,“ uvedl.

Aktivisté dnes zjevně chtějí likvidovat lidský řád. Cenzura, totalita, prokazuje publicista
Foto: hns
Popisek: Vlastimil Podracký, ilustrační koláž

Podracký tak usuzuje i na základě nové vzniklé Deklarace o budoucnosti Evropy, kterou začátkem července  podepsalo 16 zástupců politických stran. Požadují hlubokou reformu EU, návrat k úctě k historii národních států a jejich původním tradičním hodnotám. Obávají se vzniku evropského superstátu a ideologického monopolu. Dokument podepsal maďarský premiér Viktor Orbán, šéf polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslav Kaczynski, předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová či italské Ligy Matteo Salvini. V září se má ve Varšavě z podnětu signatářů uskutečnit širší konference o reformě unie. „EU se připravuje na uskutečnění kulturní revoluce, která zničí sociální struktury, počínaje rodinou a tradicemi a vytvoří nového člověka,“ sdělil k podpisu deklarace v televizním projevu Kaczynski. „Nechceme tuto revoluci, která, jak věříme, přinese neštěstí a dramatický pokles svobod jednotlivců a zemí,“ dodal. Přidal se i maďarský premiér. „Deklarace je o budoucnosti Evropské unie, obraně národů, rodin a tradičních křesťanských hodnot. Fidesz tohle volání vyslyšel. Chceme, aby se tento společný dokument stal základem kulturní a politické práce. Také chceme přispět k budoucnosti Evropské unie,“ vysvětlil Viktor Orbán.

Mezi původními signatáři nebyla žádná česká strana. Jako první se po pár dnech k ní připojila formace Trikolóra, Svobodní, Soukromníci. „Vítáme Vaši iniciativu, v rámci které jste vytvořili a podepsali Deklaraci o budoucnosti Evropy. Je to po dlouhé době záblesk zdravého rozumu na evropském kontinentu. Naprosto se ztotožňujeme s Vaším popisem situace, ve které se nachází Evropská unie, i Vašimi závěry, jak tomuto neblahému trendu čelit,“ uvedli v textu, v němž se k deklaraci přihlásili. „Naše politická formace Trikolóra Svobodní Soukromníci nehodlá mlčky přihlížet k nastolenému trendu, který dostal Evropskou unii za práh normálnosti, ze které bude těžká cesta zpět. Nicméně chceme být společně s Vámi optimisty a rádi se spolu s Vámi pokusíme obrátit směřování našeho kontinentu od superstátu s obrovským deficitem demokracie ke spolupráci národních států a národních parlamentů vzešlých ze skutečně demokratických voleb,“ doplnili. Dalším českým politickým uskupením, které se k deklaraci připojilo, je hnutí SPD. 

„Je viditelné, že národovecké a konzervativní síly se vzpamatovávají,“ okomentoval tuto skutečnost Podracký a věnoval se minulému vývoji. „Radikálové dokázali včas zformulovat svoje teorie, opřeli se o ideály lidských práv, svobody a rovnosti a teorie Frankfurtské školy. Velkou posilou pro ně byla ekologická ideologie výzvou k návratu skromnějšího života, která se rozcházela s kapitalismem jako takovým, s akcelerativním myšlením materiálního pokroku a hromaděním bohatství,“ domníval se,

Konzervativci se podle něj dlouho opírali právě o to, co dosloužilo a vykazovalo problematické výsledky: o materiální sobectví, staré nefunkční ideály náboženské, individualismus vysvětlovaný jako sobectví, honba za úspěchem na úkor rodiny, spoléhání na trh, že vše vyřeší. Nakonec ani nevěděli, k čemu mají vychovávat děti. „Prostě ideály starého liberalismu se staly kontraproduktivními a pokryteckými především proto, že se vypařilo paradigma vlastenectví a vůbec nějaké emotivní kolektivní ideje, která by lidi spojovala ke společným cílům, která by zajišťovala kolektivní ctnosti – věrnost, jednotu, sounáležitost, úctu atd. Rovnováha individuální svobody a kolektivní sounáležitosti byla porušena. Cíle zůstaly jen individuální a materiální a nihilismus nedal na sebe dlouho čekat. V současné době vládne bezideovost, slibování prostředků bez práce, bezradnost. Typické je to u Babiše,“ objasnil publicista.

Úpadek kolektivních idejí se dle Podrackého stal vynikajícím prostředím pro průnik ideálu, který se tváří jako rovnostářský a levicový, ve skutečnosti je to dosti těžko postřehnutelný relativismus. „Tento dost těžko pojmenovatelný aktivismus se vyznačuje jakýmsi postliberalismem, jakousi už překonanou svobodou (svoboda je chápána jako anarchie a anomie) a destruktivismem (ničivé ideologické výmysly). Podstatou aktivity není činnost v rámci svobodného vývoje, ale příkazy a zásahy shora. Ideový obsah lze vypozorovat jako univerzalismus a egocentrismus, oba směry s oikofobní (zrada rodného prostředí) náplní. Ideové destrukční mise přicházejí do ovládnutých médií a po ‚zblbnutí davů‘ utažením totalitního šroubu,“ myslel si. 

„Je pozorovatelný určitý antropologický univerzalismus, vytvářející jednotného člověka bez rodiny a bez národa a lidi vzájemně rovné ve výsledku jejich života (nikoliv svobodné a rovné v příležitostech) a zároveň egocentrismus tvořící člověka jako modlu zbavené všech zátěží života a problémů. Je to stoprocentní výmysl neopírající se o žádný přirozený princip, ale jen o peníze donátorů,“ doplnil Podracký.

Aktivisté jsou typičtí destruktivisté. Sami nejvíce nenávist a nepravdu šíří

„Aktivisté, pro které mnohdy chybí obecné pojmenování (byl jsem mnohokrát napomenut, že to není neomarxismus), jsou typičtí destruktivisté (zasahující rušivě do přirozených procesů, aniž by je něčím funkčním nahrazovali), je to skutečná oikofobně založená aktivita bořící zákonitosti lidského i přirozeného řádu. Dnes jsou zalezlí ve většině stran, někde více, někde méně, někteří přijali jen část ideálů, pravičáci spíše univerzalismus zaměřený na likvidaci státní samostatnosti,“ všímá si. „Pro ně už není nepřípustná cenzura. Nenávistné projevy a dezinformace by měly být mazány a nepřipuštěny v interaktivních médiích. Jen oni ovšem vědí, co není nenávistné a co není dezinformace, přestože sami nejvíce nenávist a nepravdu šíří, takže tato aktivita je proradný totalitní úmysl na zavedení cenzury,“ domníval se.

Univerzalismus (otevřená společnost, multikulturalismus, vytváření univerzálního jednotlivce) neuspěl podle Podrackého téměř vůbec. Multikulturní společnost nevytvořila univerzálního člověka, nevytvořila společnost tolerantní ke všem kulturám, které by se měly milovat. „Zapomnělo se na to, že nemohou pohromadě žít kultury, které nejsou kompatibilní ve svých normách života a právním systému. Celá aktivita vyznívá destrukčně. A tak se kultury opět oddělují, vznikají no-go zóny s právem šária a zločinnost roste, protože normy neuznávají celé velké skupiny lidí, nikoliv jen nedisciplinovaní jednotlivci. Budování univerzálního světa neuspělo v Afghánistánu, a nakonec všude na Blízkém východě, staré kultury zůstávají ve svých tradičních normách,“ upozornil.

„BLM chce oddělení ras, vytvořit jakousi kulturní černošskou rasu, která bude separovaná, odmítající integraci. Na druhé straně vznikají nové kolektivy na základě rasy, odlišné kultury, pohlaví, antropologických odchylek, které vzájemně nic nespojuje a které jsou ideální k rozvratu starých struktur. Národy, které by měly zaniknout v jakémsi admixture univerzalistů, začínají zdvíhat hlavu a vracejí se ke tradicím. Všechno je to viditelný neúspěch univerzalismu,“ zdůraznil Podracký.

Je ovšem, jak publicista upozorňuje, také univerzalismus nedestruktivní, vzniklý přirozeným vývojem, cestováním, vzájemným stykem na internetu, který vede k učení jazyků, k přátelstvím, pracovním pobytům apod. Evropská unie překročila práh nedestruktivního univerzalismu a udělala z destruktivních ideologií svoji doktrínu. „Egocentrismus (důležitý je jednotlivec, společnost je zbytečná) je destruktivní aktivitou prosazován proti starým, přirozeným vývojem vzniklým společenským útvarům – proti národu, obci, rodině, ke kterým se vztahovaly minulé kolektivní ctnosti – sounáležitost, věrnost, úcta, jednota, ale tyto se už nemají k čemu vztahovat a zanikají se zánikem společenstev. Je prosazován jednotlivec a jeho přání. Člověk se stává jakousi modlou, která není nikomu zodpovědná, ale má spoustu práv bez povinností. Ztrátou sociocentrického myšlení, opuštěním myšlenky společného zájmu, a postupným vytvořením egocentrické společnosti, kde je každý jen sám sebou a budoucnost státu a národa ho nezajímá, ztrácí se i požadavek na úspěch společného díla,“ vysvětlil. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…