Aktivisté přinesli Tvrdíkovi před dveře mrtvé ptáky. Kvůli čínskému prezidentovi prý umírali nevinní

02.04.2016 6:28

Ohňostroj, který český prezident uspořádal pro svůj čínský protějšek, má dohru. Stěžují si na něj ekologičtí aktivisté, kteří ukazují dvě labutě, jež při odpalování ohňostroje na Vltavě zahynuly. Aktivisté je složili pořadatelům návštěvy s patřičným komentářem přímo před dveře.

Aktivisté přinesli Tvrdíkovi před dveře mrtvé ptáky. Kvůli čínskému prezidentovi prý umírali nevinní
Foto: Hana Brožková
Popisek: Poslední den čínského prezidenta Si Ťin-pchinga strávený v Praze. Ve tři hodiny odpoledne odletěl na jaderný summit do Washingtonu

Na ulici před sídlem Smíšené česko-čínské obchodní komory se objevily mrtvoly dvou labutí na černém textilu. Vedle nich byl přiložen vysvětlující text, nazvaný „hanba vašemu ohňostroji“. Vše před dveře komory naskládali ekologičtí aktivisté z hnutí Přátelé vodního ptactva. Ti navíc na komoru, ve které působí hlavní obchodní vyjednávač ČR s Čínou Jaroslav Tvrdík, chystají i trestní oznámení.

Důvodem je ohňostroj, který komora jako pořadatel státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga uspořádala na Vltavě. Zdeňka Zemanová, zakladatelka ekologické organizace, prý tušila, že ptáci světlicovou show nepřežijí, a proto hned druhý den ráno vyrazila k Vltavě. Její obavy se prý bohužel potvrdily.

Obě mrtvoly proto s kolegy odnesla před Smíšenou česko-čínskou obchodní komoru, pořadatele akce. Složila je za doprovodu redaktorů webu Blesk.cz přímo na ulici před dveře a doplnila pomlouvačným dopisem nazvaným „hanba“.

Aktivistka prý nechápe, proč byl ohňostroj v místech, kde hnízdí ptactvo, povolen. Zdůrazňuje, že už i magistrát přesunul novoroční ohňostroj na Vítkov, aby vodní ptactvo nebylo decimováno. Ohňostroj pro čínského prezidenta prý dostal výjimku a Blesk zdůraznil, že velmi problematickou, protože se vůbec neví, kdo jej vlastně povolil.

Rozčílená aktivistka Zdeňka Zemanová ale nakonec přiznala, že labutě umírají při jakémkoliv ohňostroji, a show pro čínského prezidenta zdaleka nebyla tak výjimečná. „V únoru to byly dvě mrtvé a tři zraněné labutě,“ přiznala například.

Přesto však trvá na tom, že Česko-čínská komora předvedla absolutní bezohlednost. „Týrání zvířat neomlouvá nic,“ oznámila nad mrtvolami labutí před vchodem do komory. Již prý se svými právníky sepisuje na organizátory ohňostroje trestní oznámení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…