Aktivisté v Německu vtrhli do dolů českého miliardáře. Má je okamžitě zavřít

30.11.2019 20:20

Stovky až tisíce klimatických aktivistů dnes ráno pronikly do několika hnědouhelných dolů na východě Německa, kde požadují okamžité ukončení těžby. Akce se účastní i čeští aktivisté ze sdružení Limity jsme my. „Všechny doly i elektrárny v místě vlastní český uhlobaron Daniel Křetínský, majitel druhé největší uhelné firmy v Evropě – Energetický a průmyslový holding (EPH). Právě na jeho devastující činnost chtějí Limity jsme my upozornit především,“ uvedlo sdružení na svém twitteru. V dole Jänschwalde protestující napadli policii, přičemž tři strážci zákona utrpěli zranění.

Aktivisté v Německu vtrhli do dolů českého miliardáře. Má je okamžitě zavřít
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Anketa

Je Pavel Novotný, starosta Prahy-Řeporyjí, dobrý politik?

4%
96%
hlasovalo: 29379 lidí
Na 500 členů uskupení Ende Gelände, které za dnešními protesty stojí, nejprve vniklo do areálu lužického dolu Jänschwalde. „Protože politika selhává, prosadíme dnes odklon od uhelné energie sami, a to okamžitě,“ napsali aktivisté na twitteru. Německo zatím s ukončením těžby hnědého uhlí počítá v roce 2038.

Nevynechali ani železniční trať spojující důl Jänschwalde s nedalekou elektrárnou. I do té se následně část demonstrantů podle energetické společnosti Leag pokusila proniknout. Policie má na místě řadu jednotek. Leag výkon elektrárny snižuje na minimum, aby se připravila na hrozící nedostatek uhlí. Koncovým vlastníkem dolu i zdejší elektrárny je Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského.

Policie, která ke zvládnutí agresivní skupiny nasadila obušky, před vstupem do oblasti těžby varovala. Kdo tak učiní, vystavuje se podle ní ohrožení života. Aktivisté ale varování nevyslyšeli a pronikli dnes v počtu asi 500 i do dolu Welzow-Jih, který také patří EPH.

Další skupina – podle aktivistů asi 1000 lidí – je také v dole Vereinigtes Schleenhein jižně od Lipska. Zdejší akce se účastní i Češi ze sdružení Limity jsme my. „Asi 300 lidí teď svačí pod rypadly,“ uvedl jeden z nich v nahrávce zveřejněné na twitteru. „Prošli v podstatě téměř všichni až na pár jedinců. Policie kladla odpor a vždycky ustoupila,“ řekl také.

„Všechny doly i elektrárny v místě vlastní český uhlobaron Daniel Křetínský, majitel druhé největší uhelné firmy v Evropě – Energetický a průmyslový holding (EPH). Právě na jeho devastující činnost chtějí Limity jsme my upozornit především,“ uvedlo hnutí dále, co je příčina jejich jednání.

Okamžité uzavření všech hnědouhelných dolů a v důsledku i uhelných elektráren požadují aktivisté s cílem přispět ke snížení emisí skleníkových plynů, které se výraznou měrou podílejí na globálním oteplování. Oblast energetiky je v Německu zodpovědná za 39 procent emisí oxidu uhličitého (CO2), který je z hlediska klimatických změn nejdůležitějším skleníkovým plynem.

Spolkové republice se zatím nedaří dodržovat vlastní klimatické cíle. Do roku 2020 chtěl Berlín snížit emise skleníkových plynů ve srovnání s rokem 1990 o 40 procent. Do konce loňska ale klesly jen o 30,6 procenta, a dosažení 40 procent v příštím roce je považováno za vyloučené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…