Aktivisté vyzvali vládu, aby schválila zákon o sociálním bydlení

05.01.2017 13:07

Osm desítek organizací, expertů i známých osobností vyzvalo dnes vládu, aby do konce ledna projednala a poslala do Sněmovny návrh zákona o sociálním bydlení. Jinak se podle nich norma nestihne do voleb přijmout. Novinářům to dnes řekl předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka. Zprávu přinesla ČTK.

Aktivisté vyzvali vládu, aby schválila zákon o sociálním bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Organizace a odborníky sdružuje nová iniciativa Mít svůj domov. Dnes zahájila kampaň na podporu zákona. Podle ministra pro lidská práva Jana Chvojky a ministryně práce Michaely Marksové (oba ČSSD) představuje poslední návrh normy kompromis, který má šanci na přijetí.

Zákon o sociálním bydlení měl podle původních plánů vlády platit teď od ledna. Na jeho podobě se politici ale zatím neshodli. Zatím poslední verze normy počítá s tím, že by sociální byty zajišťoval nový státní úřad – Centrum pro sociální bydlení. Obce by je poskytovaly jen tehdy, pokud by se do systému dobrovolně zapojily. Dostávaly by na to pak dotace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil zákon za jednu z deseti vládních priorit do voleb.

„Zákon o sociálním bydlení je v obrovském skluzu. Pokud ho vláda do konce ledna nepřijme, už není šance, že by prošel legislativním kolečkem v Parlamentu, byť je označován za jednu z hlavních priorit této vlády,“ uvedl Ripka.

Přijetí zákona má podpořit kampaň

Poukázal na to, že se vládní strany zavázaly k přípravě a prosazení zákona v koaliční dohodě i v programu. Kabinet přijal také koncepci sociálního bydlení. „A teď najednou by měl být problém shodnout se na kvalitním zákonu. Je to kvůli tlaku různých zájmových skupin, kvůli obstrukcím z některých ministerstev. Opravdu už máme 12:15 a je poslední možnost zákon schválit,“ uvedl Ripka.

Podle něj údaje ministerstva práce ukazují, že loni bylo v bytové tísni 187 000 lidí. Šlo třeba o samoživitelky, oběti domácího násilí, seniory či postižené.

Přijetí zákona má podpořit kampaň, kterou iniciativa dnes zahájila. Na portále www.mitsvujdomov.cz zájemci najdou příběhy lidí se zkušenostmi s bytovou nouzí, vzkazy známých osobností i analýzy všech návrhů normy. Aktivisté dnes před sídlem kabinetu uspořádali také happening. Sehráli scénku, kdy se majitelé ubytoven jako „obchodníci s chudobou“ u prostřené tabule s šampaňským radují z toho, že díky neexistujícímu sociálnímu bydlení mohou dál dostávat od lidí v tísni jejich dávky na byt za předražené a nevyhovující ubytování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…