Aktivním zálohám dnes začalo měsíční cvičení Hradba 2018

03.04.2018 14:57

Aktivním zálohám dnes začalo měsíční cvičení Hradba 2018. Povoláno na něj bylo asi 1400 záložníků. Jako první se do něj zapojily středočeská a brněnská jednotka. Záložníci budou cvičit ostrahu důležitých objektů, například ruzyňského letiště, spolupracovat budou i s policií. Aktivní zálohy mají k začátku dubna 2 444 příslušníků, z toho je 188 žen. Překročen již tak byl letošní náborový plán, píše ČTK.

Aktivním zálohám dnes začalo měsíční cvičení Hradba 2018
Foto: por. Nikola Hájková
Popisek: Střelby z dlouhých zbraní

Na cvičení se postupně vystřídá 15 jednotek aktivních záloh (AZ) jednotlivých krajských velitelství (KVV) a strážní rota AZ vzdušných sil. Ve spolupráci s policií budou vojáci působit ve společných hlídkách ve městech, při hlídkování v příhraničních oblastech a při střežení objektů důležitých pro obranu státu v celkem osmi krajích. Námět cvičení vychází ze situace, která nastala po teroristických útocích v Evropě na jaře 2016, kdy vláda povolala vojáky k plnění úkolů policie.

Zdravotními prohlídkami dnes prošli brněnští a středočeští záložníci. Krajské velitelství Praha – střední Čechy povolalo 135 příslušníků, na cvičení dojelo 105 z nich, z toho šest žen, řekl ČTK tiskový a informační pracovník KVV Praha Michal Hubálek. Ve středu je čekají ve výcvikovém středisku Hradiště střelby z ručních zbraní a ve čtvrtek taktická příprava. V pátek se pak záložníci přesunou do Jenče, kde budou hlídat Řízení leteckého provozu, a do Ruzyně, kde v rámci cvičení posílí cizineckou policii.

Počet aktivních záložníků se loni zvýšil o téměř 780 lidí. Další záložníky nabírá armáda i letos. Podle mluvčí generálního štábu Vlastimily Cyprisové měly AZ k 1. dubnu 2 444 příslušníků. Armáda tak již překročila náborový plán, podle kterého měla do konce letošního roku přijmout 2 400 záložníků. Do roku 2025 by měly AZ mít 5 000 příslušníků. Podle odborníků by ale toto číslo mělo být vzhledem k potřebám armády ještě vyšší.

Aktivní zálohy v posledních letech zaznamenaly výrazný rozvoj. Přijat byl nový zákon, který zlepšil odměňování záložníků i finanční kompenzace pro zaměstnavatele. V minulosti bylo běžné, že hodně záložníků se na cvičení nedostavilo, protože je jejich zaměstnavatelé nechtěli uvolnit. Podle Hubálka se již situace zlepšila a většina absencí nyní souvisí se zraněním nebo nemocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…