Aktuálně: Exnáměstek ministra financí obviněn kvůli zakázce

27.09.2015 17:28

Bývalý náměstek ministra financí Tomáš Zídek byl obviněn kvůli údajně zbytečné zakázce za dva miliony korun. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Důvodem je zadání dvou znaleckých posudků k rušení výherních automatů. Podle serveru k dané problematice již předtím zpracovali analýzy pracovníci ministerstva. Zídek, který odešel z úřadu před dvěma lety, svoje obvinění označil za nesmyslné.

Aktuálně: Exnáměstek ministra financí obviněn kvůli zakázce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Zídek podle serveru nevěděl, jestli se může ministerstvo při odebírání licencí k provozování automatů řídit verdiktem Ústavního soudu, umožňujícím obcím na svém území zakázat hazard. Nechal si tedy vypracovat dvě studie za téměř dva miliony. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ale uvedl, že posudky byly zbytečné, protože ministerstvo již mělo k dispozici vlastní analýzy. NKÚ proto podal trestní oznámení.

Policie nyní Zídka na základě oznámení NKÚ obvinila. "Je stíhán pro trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku," řekl serveru mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Zídkovi tak hrozí až pět let vězení.

Zídek svoje obvinění označil za nesmyslné. "Je to vykonstruovaná snaha Nejvyššího kontrolního úřadu něco najít," řekl serveru. Zadáním posudků se chtěl prý jen ujistit, jak dál postupovat, protože mezi pracovníky ministerstva nebyl odborník na správní právo.

Zídkův nástupce na postu náměstka Ondřej Závodský ale serveru řekl, že ministerstvo má v odboru hazardu asi 35 lidí, a značná část z nich jsou právníci specializovaní na zmíněný obor práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…