Vandalové posprejovali sochu Koněva v Praze 6

23.11.2017 17:58

Na podstavec sochy maršála Koněva v Praze 6 někdo rudou barvou nasprejoval letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017. Upozornil na to dnes server Aktuálně.cz. Kolem sochy panuje dlouhodobá kontroverze, v minulosti se objevila iniciativa, žádající její odstranění. Městská část chce sochu doplnit tabulkou, která připomene i kontroverzní otázky života sovětského vojevůdce. Není to první poškození sochy, v roce 2014 ji kdosi částečně natřel růžovou barvou. Zprávu převzala ČTK.

Vandalové posprejovali sochu Koněva v Praze 6
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pietní shromáždění u sochy Koněva

Mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová serveru potvrdila, že oznámení o poničení sochy přijal operátor linky 158 dnes dopoledne a policisté případ vyšetřují. „Socha je na našem území a máme ji ve správě, takže se samozřejmě postaráme o odstranění nápisů,“ řekl ČTK mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Socha Ivana Stěpanoviče Koněva je na náměstí Interbrigády v Bubenči. Problematická minulost sovětského vojevůdce vzbuzuje mezi obyvateli Prahy spory. Část oceňuje jeho zásluhu jako velitele armád, které za druhé světové války osvobodily Prahu, jiní zase připomínají jeho roli v krvavém potlačení maďarské revoluce v roce 1956. V listopadu roku 2014 sochu někdo od pasu dolů natřel růžovou barvou.

Na základě diskusí o vhodnosti zachování pomníku přišla Praha 6 s kompromisním návrhem, aby se socha doplnila o informační tabulku se stručným životopisem, která by zachycovala i negativní pohled na Koněvův život. Ta se nyní připravuje, proti však vystupují pražští komunisté i ruské velvyslanectví.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897-1973) byl ruský vojevůdce a sovětský maršál. Na konci II. světové války se podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl ale také krvavé potlačení povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby Berlínské zdi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…