Aktuální politika sklouzává k populismu, povzdechl si starosta Pacova

08.08.2014 15:16

Starostou se stal poprvé ve svých 26 letech. Čeho by chtěl v Pacově dosáhnout, pokud uspěje i v následujících volbách? V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se Lukáš Vlček (BEZPP) svěřil nejen se svými prioritami, ale hovořili jsme i o tzv. teorii veřejné volby a zavzpomínali jsme na nedávnou návštěvu prezidenta v Pacově.

Aktuální politika sklouzává k populismu, povzdechl si starosta Pacova
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pacova Lukáš Vlček, BEZPP

Váš mandát starosty se pomalu chýlí ke konci. Budete chtít na podzim znovu kandidovat a obhájit váš mandát, nebo vás působení v politice zklamalo?

V blížících se komunálních volbách budu kandidovat a pokoušet se o obhájení mandátu zastupitele a postu starosty města Pacova. Komunální politika mě zatím nezklamala. Jedná se sice o časově značně náročnou práci, kde je nutné každý den řešit řadu problémů, často nepříjemných, ale je to práce zajímavá a s viditelnými výsledky.

Politici si většinou dávají cíle nepřekračující horizont jejich funkčního období. Vy byste mohl být vzhledem k vašemu věku výjimkou. Máte představu, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Má-li určitý záměr či projekt politickou podporu skrze celé zastupitelstvo, nevidím důvod, proč by realizace nemohla překročit funkční období jednoho zastupitelstva. Navíc, je-li daný záměr či projekt logicky zdůvodněn a přináší-li zamýšlené efekty, či nikterak významně finančně nezatěžuje budoucí zastupitelstva, tak omezovat realizaci do konce funkčního mandátu nepokládám za šťastnou. Řada projektů se plánuje či projektuje skrze více funkčních období. Navíc je to důkazem i určité kontinuity. Plánů do budoucna máme mnoho, ať v oblasti školství či kulturních zařízení. Jako důležité pokládám navíc držet zvolený směr, který se nám, myslím, osvědčil.

Snažil jste se vzhledem k vašemu věku vnést na radnici nějaké nové, moderní prvky? Jak se proměnil úřad za vašeho působení?

Myslím si, že jsem velmi energický, tudíž moje tempo je často svižné. Ne vždy se to všem musí líbit. U našich zaměstnanců je pro mě velmi důležitá profesionalita, a to nejen z pohledu znalostí, ale také přístupu a chování ke klientům. Sám asi nemohu objektivně hodnotit změny.

Jaký problém je třeba ve městě vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Máme rozpracováno pár projektů, jejichž realizace se do konce volebního období nestihne, konkrétně mám na mysli například projekt modernizace základní školy na náměstí Svobody. Tento dotovaný projekt z Regionálního operačního programu Jihovýchod má však podporu skrze celé zastupitelstvo, tudíž se případně nebojím o jeho nedokončení.

Po úspěchu Andreje Babiše se podzimní komunální volby stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových. Co vy na to? Jaké to podle vás může mít důsledky pro občany a politiku?

Politika je věc veřejná, jsem rád, že žijeme v době, kdy politická práva každého jednotlivce nejsou omezována ideologiemi či totalitním smýšlením. Zvolili jsme si cestu demokracie, ač tento systém není v mnoha ohledech ideálním, ale je to aktuálně nejvhodnější forma. Tudíž každé oživení či invence, nesnaží-li se záměrně destabilizovat či sobecky využít veřejný sektor, jsou žádané. Aktuální politika je podle mého názoru „lovem“ na voliče mediána (více viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Teorie_ve%C5%99ejn%C3%A9_volby) a často sklouzává k populismu, který postrádá racionální uvažování. Ono odpovědné vládnutí může často bolet a nemusí být moc populární, na politicích pak je dokázat zdůvodnit své kroky, které nejsou líbivé, avšak nutné.

Nesnažila se vás osobně nějaká z nových hnutí přetáhnout na svou stranu?

Snažila.

V červnu navštívil Pacov prezident. O čem jste spolu hovořili a jak byste jej jako hlavu státu hodnotil?

Návštěva to byla celkem příjemná. Po prvotních obavách o vysokou formálnost akce se nakonec akce vydařila, a to nejen z pohledu organizace, ale i ohlasu u občanů. Hovořili jsme o tématech, která jsou pro náš region důležitá, tedy například o zemědělství, přechodu na euro (řada regionálních firem je proexportního charakteru) či spádovosti našeho regionu do povodí vodní nádrže Želivka apod.

Od příštího roku bude gymnázium v Pacově provozovat samotné město. Pokud by město středoškolské zařízení nevzalo pod svá křídla, škola by se s největší pravděpodobností sloučila s pelhřimovským gymnáziem. Jaký zásah to bude do rozpočtu města?

Rozpočet města Pacova tato změna provozně zatíží částkou cca 1,5 mil. Kč. Jedná se o další organizaci, kterou budeme muset provozovat, na druhou stranu si zastupitelstvo jednohlasně myslí, že udržení jediné střední školy v regionu je nutné. Díváme-li se na ztrátu tohoto subjektu i z pohledu ekonomického či společenského, tak negativní dopady by byly nejen na agregátní regionální poptávku či účast mladých lidí na regionálním kulturním či sportovním životě.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro občany?

Asi jen že si myslím, že je důležité se zajímat o veřejné dění, zapojovat se do veřejných akcí, ať již jsou to akce kulturní, společenské či sportovní. Určitě to jakoukoli komunitu, ať je to obec, město či městskou část posílí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…