Ale ale. Objevila se výzva, abychom si teď došlápli na Brusel. Od žádného „extremisty“

24.06.2016 8:00

Brexit rozhýbal hned po ránu sociální sítě. K vystoupení Velké Británie z Evropské unie se již vyjádřil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek či jeden ze zakladatelů ODS Petr Paulczynski. Své řekl i předseda Svobodných Petr Mach.

Ale ale. Objevila se výzva, abychom si teď došlápli na Brusel. Od žádného „extremisty“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Pavel Bělobrádek

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

„Předpokládám, že Jakub Janda začíná psát elaborát o tom, že Británii ovládl Putin,“ rýpla si v souvislosti s výsledky referenda do Jandy z think-tanku Evropské hodnoty analytička Irena Ryšánková.

Se svojí troškou do mlýna přispěchal i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Putin to referendum nakonec rozhodl vysláním Halíka do Oxfordu. Luděk Sekyra měl stoprocentně vsazeno na brexit,“ vzpomněl na události posledních dní. Návrh na udělení oxfordského čestného doktorátu, který Halík v minulých dnech získal, totiž podala tamní kolej Harris Manchester, se kterou je teolog spjat už několik let. Jejím sponzorem a čestným členem je totiž český miliardář Luděk Sekyra. „Británie je zdravá země. Pozná se to i na tom, že to Cameron dneska položí,“ dodal.

„Jandu nahradil Kalousek. Prý už Putin slaví, povídal. Zřejmě ještě nevystřízlivěl. Taky Junckerovi by měli vzít láhev, než promluví,“ podotkl glosátor a jeden ze zakladatelů ODS Petr Paulczynski v narážce na slova předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten mimo jiné uvedl, že Moskva slaví pád libry.

„Budíček! Berlín, Paříž, Brusel,“ napsal na svůj twitterový profil předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Co dál? Free Scotland, United Ireland?“ zeptal se. 

„Není sebemenší důvod trestat Brity za to, že nechtějí už být v EU. V Evropském parlamentu vždy podpořím volný obchod a volné cestování mezi Evropskou unií a Velkou Británií,“ zdůrazňuje europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach.

„Odchod Británie z Evropské unie je mezníkem v evropských dějinách. Má politické, ekonomické i strategické důsledky pro naši zemi. Česká republika ztratí klíčového spojence v prosazování představy o liberálnější, méně centralizované a méně byrokratické Evropské unii. Brexit není jediným problémem, připomínám nejistou budoucnost eurozóny a bezpečnostní hrozby v EU i v jejím okolí,“ řekl předseda ODS Petr Fiala s tím, že nastalá situace je klíčovou výzvou pro ČR. Podle něj je nyní potřeba přehodnotit strategii a priority našeho fungování v EU tak, aby lépe zajišťovaly zájmy občanů ČR. 

„Musíme využít této historické příležitosti k tomu, abychom vyjednali nové podmínky našeho členství v Evropské unii, která odchodem Británie bude v každém případě ‚jiná‘. Potřebujeme minimálně získat výjimku z evropské azylové a migrační politiky a z povinnosti přijmout euro. Vzhledem k očekávanému rozsahu změn v EU se úpravy našeho postavení nesmějí omezit pouze na tyto dvě oblasti,“ uzavřel Fiala s výzvou vládě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), aby tuto historickou příležitost nepromarnila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…