Ale, ale, pane Sobotko. Se slavným referendem v ČSSD to prý mohlo být jinak, než se psalo

06.03.2015 9:41

V ČSSD zuří skrytý boj, jehož důsledky mohou být pro předsedu Bohuslava Sobotku katastrofální. Píše o tom server aktuálně.cz s tím, že nejde o nic menšího než o zpochybnění stranického referenda, jež vedení údajně prezentovalo jako velké vítězství.

Ale, ale, pane Sobotko. Se slavným referendem v ČSSD to prý mohlo být jinak, než se psalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD s podacími archy

Loni v létě proběhlo v rámci ČSSD referendum, v němž se straníci vyjadřovali ke třem otázkám – přímé volbě volebních kandidátů, kvótám pro ženy a zákazu kumulace funkcí. Aktuálně.cz připomíná, že po jeho skončení předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka radostně oznamoval veřejnosti, že referendum je platné a že straníci na všechny tři otázky odpověděli kladně.   

O měsíc později ale prý ústřední kontrolní komise strany jednomyslně schválila usnesení, že by ráda průběh a výsledky vnitrostranického hlasování zkontrolovala. V žádosti se dle Aktuálně.cz píše, že kontroloři požadují od ústředního tajemníka strany, aby jim poskytl odpovědní obálky, hlasovací lístky, verifikační lístky, hlasovací obálky a smlouvy s dodavateli, kteří vše potřebné tiskli nebo distribuovali. O tom, co se kontrolní komisi na plebiscitu nezdá, se v usnesení údajně nepíše nic konkrétního a ani nikdo z jejích členů to prý nechce komentovat. Ze žádosti o podklady lze dle Aktuálně.cz pouze dovodit, že komise má podezření na manipulaci s hlasováním.

Celý text k přečtení ZDE

Ve vedení sociální demokracie prý po podání žádosti o přezkum referenda nastala panika. Nejdříve ústřední tajemník a pak i celé nejužší vedení (grémium) začalo údajně u kontrolorů vyzvídat, o co jim jde a kdo do uzavřeného referenda začal šťourat. Dle Aktuálně.cz se tak odstartovala skrytá přetahovaná, která se táhne od loňského září až do prosince.

O tom, že vnitrostranické referendum je pro ČSSD citlivou záležitostí, svědčí dle Aktuálně.cz to, že mají sociální demokraté jedno fiasko s referendem za sebou. Dosud se prý straníci přou o průkaznost plebiscitu z roku 2002 o stranickém kandidátu na prezidenta, jenž vyhrál Miloš Zeman. Další podobný skandál by prý referendum jako rozhodovací nástroj do budoucna zdiskreditoval. Navíc prý výsledky loňského vnitrostranického hlasování již vedení ČSSD přetavilo do změn stanov, o kterých bude rozhodovat nadcházející sjezd.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…