Ale, ale, paní Clintonová. Prezidentskou kampaň prý štědře platí země, která kamenuje a seká hlavy

22.04.2016 14:10

Saúdskou Arábii považuje Obamova administrativa za nejbližšího spojence v regionu. Přesto si zejména v poslední době americký prezident neodpustil kritické poznámky k nedodržování lidských práv v zemi. Pokud Obamu nahradí Hillary Clintonová, jakákoli kritika patrně utichne.

Ale, ale, paní Clintonová. Prezidentskou kampaň prý štědře platí země, která kamenuje a seká hlavy
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Nepřímo to konstatuje publicistka Catherine Ho v americkém deníku The Washington Post, která poukazuje na rozvětvenou lobbistickou síť Saúdů ve Spojených státech. Mezi desítkami jmen v ní fakticky uvízla právě i demokratická kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová. Bratr šéfa její volební kampaně Johna Podesty a majitel komunikační společnosti Podesta Group Tony Podesta inkasuje měsíčně 140 000 dolarů za ovlivňování americké veřejnosti i politiků ve prospěch Saúdů.

Deník The Washington Post se snažil neúspěšně získat bližší informace o výše zmíněné smlouvě, ale jeho reportérům se pouze podařilo zjistit, že Tony Podesta je jedním z klíčových demokratických lobbistů a hlavní donátor prezidentské kampaně Hillary Clintonové. Uzavřená smlouva přinese společnosti Podesta Group za celý letošní rok téměř 1,7 milionů dolarů. Jak uvádí publicistka Ho, šéf kampaně Clintonové John Podesta je rovněž zakladatelem think-tanku Center for American Progress a dříve radil i Obamovi.

Celý text v angličtině je ZDE.

Již před třemi lety se podařilo médiím odhalit, že mezi klienty Podesty patří vedle společností také irácká nebo egyptská vláda. Podle amerických komentátorů panují velké obavy, že se v případě vítězství Hillary Clintonové v prezidentských volbách vliv Saúdské Arábie ještě navýší a Saúdové budou přes Podesta Group přímo ovlivňovat Bílý dům a zahraniční politiku Spojených států. V posledních měsících však v důsledku překvapivé kritiky Baracka Obamy, jež zazněla v rozhovoru pro magazín The Atlantic, vztahy mezi oběma země poněkud ochladly.

Důkazem toho je včerejší příjezd Baracka Obamy do Rijádu, kde jej oproti očekávání nepřivítal sám král Salman, ale „pouze“ starosta města. Spojenectví s Američany je pro Saúdy natolik lákavá záležitost, že si pro lobbování u americké veřejnosti a v americkém Kongresu najali kromě Podesta Group hned několik dalších komunikačních firem. Pro Saúdskou Arábii tak pracuje také společnost BGR Goverment Affairs nebo DLA Piper and Pillsbury Winthrop. Spolupráce amerických lobbistů se Saúdy ovšem není nic nového a probíhá již přibližně třicet let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…