Ale to je jinak s tou Slonkovou a Kubíkem! Utřel Hamáček novinářku z DVTV. A k odstoupení Babiše...

13.11.2018 12:44

Tlak na předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) pokračuje. Po politicích z řad TOP 09 či hnutí STAN předstoupil před novináře i ministr vnitra a koaliční partner předsedy vlády Jan Hamáček (ČSSD), který stejně jako další politici zdůraznil, že premiér má co vysvětlovat. ČSSD prý v tuto chvíli nemůže vyloučit žádnou variantu, včetně pádu vlády. Poměrně striktní byl však i vůči novinářům.

Ale to je jinak s tou Slonkovou a Kubíkem! Utřel Hamáček novinářku z DVTV. A k odstoupení Babiše...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Před novináře předstoupil i předseda ČSSD Jan Hamáček a okamžitě ujistil novináře, že policie pracuje na kauze Čapí hnízdo. A na rozdíl od novinářů ví už celé týdny, dokonce měsíc, kde pobývá jeden z obviněných v této kauze Andrej Babiš mladší.

Anketa

Měl by Andrej Babiš po slovech svého syna odstoupit z postu předsedy vlády?

12%
88%
hlasovalo: 36212 lidí

Hamáček veřejnost ujistil, že policie pracuje tak, jak má. Strážci zákona se prý zajímali o zdravotní stav jednoho z obviněných, ale protože tento obviněný, tedy Andreje Babiše, je v zahraničí a je švýcarským občanem, policie dělá jen to, co může, čili na základě mezinárodních dohod žádají švýcarskou stranu o součinnost.

„Chci říci, že orgány činné v trestím řízení mají mou plnou podporu a jako ministr vnitra udělám všechno proto, aby na orgány nebyl činěn politický nátlak. Já respektuji to, že je pan premiér na cestě... Ale zítra proběhne koaliční jednání. Já v této fázi nemohu předjímat, co se stane s koaliční vládou. Pan premiér by měl jak nám, tak veřejnosti jasně odpovědět na otázky,“ zdůraznil předseda ČSSD.

Poté zopakoval, že policie má jeho plnou důvěru. Pokud jde o důvěru v premiéra Andreje Babiše, Hamáček se odmítl vyjádřit. Na tuto otázku prý bude moct odpovědět, až proběhne koaliční jednání mezi ANO a ČSSD. „Nemůžeme vyloučit žádnou alternativu,“ zdůraznil Hamáček. Sociální demokracie prý probírala na poslaneckém klubu řadu témat. „Ale bylo to uzavřené jednání a já detaily sdělovat nebudu,“ řekl jasně ministr vnitra.

Pak přišel dotaz, ze strany internetové televize DVTV, jak je možné, že Andreje Babiše vypátrali novináři a ne policie? A Hamáček spustil.

„Paní redaktorko, kdybyste mě poslouchala, tak byste slyšela, že police má už několik týdnů, spíše měsíců, informace o tom, kde se Andrej Babiš mladší nachází, a když se nachází na území cizího státu, tak je třeba postupovat podle příslušných mezinárodních dohod. Není to tak, že Andreje Babiše mladšího vypátrala dvojice reportérů. Policie o jeho pobytu ví. Jediný postup, který je legální, je spolehnout se na mezinárodní spolupráci,“ zdůraznil znovu Hamáček.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…