Ale vždyť se sem žádná vlna uprchlíků neřítí, napomíná nás Luboš Palata

23.06.2015 8:11

Žádná uprchlická tsunami se na Česko neřítí, tvrdí ve svém komentáři na serveru idnes.cz publicista Luboš Palata. Za to, že protiimigrantské vášně dost nekrotí, kritizuje české politiky, ale i tuzemské novináře.

Ale vždyť se sem žádná vlna uprchlíků neřítí, napomíná nás Luboš Palata
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle Palaty to sice při sledování českých médií vypadá, jako by se na Evropu přiřítila jakási uprchlická tsunami a že přes slovenské a rakouské hranice směřuje přímo na Českou republiku. A až do Česka dorazí, zničí nejen náš sociální systém, ale celý náš ateisticko-křesťanský stát, celou Evropu, celou naši civilizaci. „Při bližším prozkoumání situace se ale dalo lehce zjistit, že kolem uprchlíků se nic výjimečného v této době nestalo, snad s výjimkou mlhavého oznámení maďarské vlády o výstavbě „plotu“ na maďarsko-srbské hranici,“ tvrdí Palata.

Podle jeho názoru se nic zvláštního neděje i proto, že z Řecka a Itálie se část imigrantů pokouší dostat do dalších zemí EU, jako jsou Francie, Rakousko, Německo nebo Skandinávie, už mnoho let.

Na druhou stranu ale připouští, že do EU nyní míří oproti jiným rokům dvojnásobné množství imigrantů. Připomíná plán Evropské komise na přerozdělení azylantů a žadatelů o azyl, který by prý nejvíce postiženým státům, tedy hlavně Itálii, Řecku, Švédsku nebo Rakousku ulehčil dnešní poměrně složitou situaci. „Původní návrhy Evropské komise, která chtěla pilotně přerozdělit asi 40 000 azylantů, v tuto chvíli sabotují hlavně země Visegrádské čtyřky, každá z jiných důvodů, ale se společným ‚ne‘,“ stýská si Palata.

Proč propukla kolem uprchlíků v ČR hysterie, je záhada

Určité pochopení má pro Maďarsko, přes které přešlo v minulých dvou letech odhadem sto tisíc nelegálních imigrantů. A protože je tato země hraničním státem Schengenu, mohou je tam země jako Německo a Francie poslat zpátky.

Proč ale propukla v minulých dnech kolem imigrantů hysterie v Česku, je pro Palatu záhadou. Myslí si, že za to může nekompetentnost české vlády. Především kroky ministra vnitra Milana Chovance včetně vyslání policistů na hranice se prý blíží „šíření poplašné zprávy“. Palata v této souvislosti kritizuje i premiéra: „Podobné chování lze pak vysledovat bohužel i u premiéra Bohuslava Sobotky, který mluví v souvislosti s uprchlíky o ‚osudové křižovatce Evropy‘ a varuje před zhroucením sociálního systému EU.“

Za touto hysterií je podle Palaty neschopnost této vlády přijímat mezi voliči nepopulární opatření. „Je to nezodpovědné, ale jednodušší a krátkodobě účinnější, než bojovat s předsudky vůči imigrantům, než vysvětlovat nutnost evropské solidarity, díky níž Česká republika v minulých letech tolik získala, než říci, že tak bohatá a demokratická země jako Česko by prostě měla rodinám a dětem ze Sýrie či Islámským státem obsazených oblastí Iráku pomoci dílem, který nám přísluší. A že nám to opravdu nic neudělá, když tak učiníme,“ myslí si Palata.

A opřel se i do novinářů. „Pravidlem slušné novinařiny je vášně uklidňovat, předsudky odstraňovat a politiky povzbuzovat ke krátkodobě velmi nepopulárním, ale dlouhodobě zemi prospěšným krokům,“ napsal.

Celý text je ZDE

 

Tento Palatův článek na svém facebookovém profilu sdílí i iniciativa Islám v ČR nechceme, a to s tímto zdůvodněním. „Jak sem většinou NEDÁVÁME komentáře úplných tajtrlíků, tak tenhle sem dáme, hlavně kvůli osobě autora. My starší si pamatujeme, že LUBOŠ PALATA býval vášnivě proklausovský. Pak byl hystericky protiklausovský. Pak byl všechno možné i nemožné, hlavně prohavlovský, probruselský a protizemanovský. No a teď ... teď tvrdí, že žádná ‚imigrační krize‘ neexistuje. Prostě BOREC!“

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …