Aleksandr Paschaver: Jaderné palivo na Ukrajině - pozitivní příklad reforem

08.10.2015 17:04

V procesu hospodářské transformace na Ukrajině si stále více uvědomujeme, že nutný základ pro tržní reformy představuje vytváření konkurenčního prostředí. Hospodářské reformy nemohou fungovat v ekonomice ovládané monopoly.

Aleksandr Paschaver: Jaderné palivo na Ukrajině - pozitivní příklad reforem
Foto: World Nuclear Association, Energoatom
Popisek: Jaderné elektrárny na Ukrajině

Jedním z pozitivních příkladů demonopolizace Ukrajiny je rozhodnutí vlády upustit od praxe, kdy se 100 % jaderného paliva nakupovalo od ruského výrobce. I země, které mají technické kapacity na to, aby mohly do svých elektráren dodávat své vlastní palivo, nakupují část paliva z jiných zdrojů, aby na svých trzích zachovaly konkurenční prostředí. Regulátoři jaderného trhu na Ukrajině už pochopili, jaké výhody má tento přístup, zrušili nebezpečný monopol, který na tomto trhu existoval, a vytvořili podmínky pro konkurenční prostředí. Teď budeme nakupovat 7 až 8 % jaderného paliva od společnosti Westinghouse. Ukrajinská energetická společnost Energoatom tak učinila významný krok k demonopolizaci trhu.

V současné době se očekává, že dodávky paliva od společnosti Westinghouse v roce 2016 vzrostou a pokryjí třetinu poptávky ze strany ukrajinských jaderných elektráren. To je významné zlepšení, ale nikoliv rozhodující vítězství nad ruským monopolem. Rusové budou mít i nadále silnou pozici. Zároveň nám ale už nebudou moci diktovat své podmínky. A i kdyby se o to pokusili, naši partneři z Westinghouse budou připraveni nám pomoci a zacelit nebezpečnou mezeru v naší palivové a energetické bilanci. Tak alespoň hovoří ve svých posledních veřejných prohlášeních.

Opakuji znovu, že toto je jeden pozitivní příklad. Nebylo snadné tento problém vyřešit, protože Energoatom musel neustále odrážet ruskou propagandu namířenou proti konkurenci. Ale důsledné a vytrvalé úsilí přineslo ovoce. Nicméně z pohledu ukrajinského trhu jako takového je úspěch Energoatomu jen kapkou v moři. Princip demonopolizace by se měl stát naší národní prioritou, jinak mohou probíhající reformy skončit neúspěchem.

Aleksandr Paschaver
ukrajinský ekonom, předseda Centra pro hospodářský rozvoj a poradce ukrajinského prezidenta

Pro ukrajinský deník Den, srpen 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…