Alenko, za Slávka Sobotku neseš odpovědnost i ty. Škromach si dal kafíčko a začal vysílat

07.01.2014 15:09

Alena Gajdůšková z ČSSD může nadávat jen sama sobě, že v novém kabinetu nebudou za sociální demokracii žádné ženy. Ve svém příspěvku na sociální síti to naznačil její stranický kolega a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach. Gajdůšková totiž byla členkou vyjednávacího týmu a na jednáních se tak přímo podílela.

Alenko, za Slávka Sobotku neseš odpovědnost i ty. Škromach si dal kafíčko a začal vysílat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Místopředsedkyně ČSSD a členka vyjednávacího týmu o vládě Alena Gajdůšková si postěžovala, že sociální demokracie do nového vládního kabinetu nenominovala žádné ženy. V koaliční vládě sice budou dvě členky za hnutí ANO, ČSSD tam ale vyšle pouze mužské zástupce.

„Samozřejmě by bývalo bylo lépe, kdybychom ve vládě alespoň jednu ženu měli. Lépe by to odpovídalo hodnotám, které prosazujeme, jako jsou rovné šance,“ stěžovala si Gajdůšková v Právu.

Šéf strany a možný budoucí premiér Bohuslav Sobotka to v nedělních Otázkách Václava Moravce zdůvodňoval tak, že sociální demokracie v současnosti vhodné ženy na dané ministerské posty nemá. V budoucnu se to však podle Sobotky může změnit.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach na svém facebookovém profilu upozornil, že za složení vlády nese odpovědnost i sama Gajdůšková a může tedy vlastně nadávat jen sama sobě.

„Přemýšlím, proč si stěžuje Alena Gajdůšková, že v nové vládě za ČSSD nebudou ženy. Alenko, ale Ty jsi přece členka vyjednávacího týmu ČSSD o nové vládě a máš možnost o tom přímo rozhodovat. Takže neseš plnou politickou zodpovědnost za novou vládu Slávka Sobotky. A měla bys to, Alenko, umět vysvětlit i Jindřišce Maršové, předsedkyni SDŽ (Sociálně demokratické ženy – pozn. red.), která se na to bude určitě ptát,“ konstatoval Škromach.

Ta podle místopředsedy Senátu vůbec nebyla přizvaná k povolebním vyjednáváním. „Ale jinak plně souhlasím, že v politice je málo žen. Tak s tím něco dělejme,“ zakončil svůj příspěvek místopředseda Senátu Škromach.

Co přesně napsal Zdeněk Škromach:

Tak zase všední dny nového roku. Hromada pošty a pár schůzek. Kafíčko po obědě a přemýšlím, proč si stěžuje Alena Gajdůšková, že v nové vládě za ČSSD nebudou ženy. Alenko, ale Ty jsi přece členka vyjednávacího týmu ČSSD o nové vládě a máš možnost o tom přímo rozhodovat. Takže neseš plnou politickou zodpovědnost za novou vládu Slávka Sobotky. A měla bys to, Alenko, umět vysvětlit i Jindřišce Maršové, předsedkyni SDŽ, která se na to bude určitě ptát. A prý vůbec nebyla přizvaná k povolebním vyjednáváním. Ale jinak plně souhlasím, že v politice je málo žen. Tak s tím něco dělejme. Hezký den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…