Alexander Tolčinský: „Zanechte bojů na Ukrajině a vraťte se k rodinám!“ vyzývá občany srbský premiér

14.08.2014 15:15

„Zanechte bojů a vraťte se k rodinám!“ Těmito slovy vyzval srbský premiér Aleksandar Vučič občany své země, aby přestali bojovat v jednotkách na východě Ukrajiny. Bělehradské zdroje zdůrazňují, že se občané Srbska objevují jak v řadách jednotek ukrajinských, tak i v oddílech separatistů, kteří bojují proti vládě v Kyjevě.

Alexander Tolčinský: „Zanechte bojů na Ukrajině a vraťte se k rodinám!“ vyzývá občany srbský premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

První srbští dobrovolníci se objevili už během anexe Krymu v řadách proruských uskupení. V Bělehradě dokonce před odjezdem organizovali tiskovou konferenci a zřídili náborová střediska. 

Podle dosud platných zákonů jsou beztrestní. Minulá vláda Ivici Dačiče sice předložila návrh zákona, na jehož základě měl hrozit za účast v jednotkách v zahraničí mnohaletý trest, nicméně mezitím byl v Srbsku rozpuštěn parlament a zvolen nový, který o zmíněném zákoně zatím nerozhodl. 

Přitom ruská média informují o úspěšných aktivitách srbských dobrovolníků. Před několika dny prý zničili u Luhansku dva tanky a jedno dělo ukrajinské armády. Šlo o příslušníky jednotky zvané Slovansko-četnický oddíl Jovan Ševič. Jednotka má údajně okolo 50 mužů a kromě Srbů v ní bojují i Rusové a Bulhaři. Společně prý odrazili útok ukrajinských sil na silnici spojující Luhansk a Krasnodon. 

Kdo byl zmíněný Jovan Ševič, jehož jméno jednotka nese? Šlo o velitele srbského jízdního oddílu, který v roce 1751 přísahal věrnost ruskému carství a v oblasti dnešního Luhansku a Doněcku založil autonomní oblast Slovanské Srbsko. Připomeňme, že v tu dobu samostatný srbský stát neexistoval ani na Balkáně, který kontrolovali Turci. 

Srbský premiér Aleksandar Vučič varoval, že srbští občané mohou svou účastí poškodit zájmy své země v zahraničí. Varoval, že aktivity lidí, kteří se budou vracet nejen z Ukrajiny, ale třeba i z Iráku nebo ze Sýrie, budou úřady bedlivě sledovat, ačkoli, jak už bylo řečeno, nemohou být zatím podle současných zákonů za účast v cizích jednotkách trestáni . 

7. července byl ale srbskému parlamentu znovu předložen zákon, na jehož základě by mohl být ten, kdo by se pokusil rekrutovat v Srbsku občany do zahraničních bojových jednotek, nebo by tam sám odešel, potrestán až 12 lety vězení. 

Vučič zdůraznil, že se Srbsko války na Ukrajině neúčastní, protože „epocha válek pro Srbsko skončila“. Doufejme, že má pravdu. Bělehradský vojenský analytik Aleksandar Radič dodává, že ruská média podíl srbských bojovníků záměrně zveličují, aby dokázala „internacionálnost“ konfliktu. 

I když je pravda, že se zahraniční dobrovolníci objevují nejen u separatistů z Luhansku a Doněcku, ale i v řadách ukrajinské Národní gardy a batalionů ukrajinských nacionalistů, kteří bojují na straně ukrajinské vlády.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …