Alexander Tomský vychválil populismus. Na tom, že politici naslouchají lidem, není nic špatného

13.08.2016 8:18

Konzervativní myslitel Alexander Tomský vyjadřuje pochopení pro strach občanů z migrační vlny. Staví proti sobě pohled tzv. „vítačů" a údajných populistických politiků, kteří se snaží naslouchat občanům. Jeho komentář uveřejnila sobotní MF Dnes.

Alexander Tomský vychválil populismus. Na tom, že politici naslouchají lidem, není nic špatného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

„Odkud se bere ta moralistická, nadřazená a nevzdělaná, často sarkastická povýšenost převažujícího českého komentariátu nad lidmi a politiky odmítajícími přijímat přistěhovalce z muslimských zemí, ačkoli možná reprezentují osmdesát procent občanů?“ ptá se hned na úvod politolog Tomský.  

Připouští, že apel na milosrdenství a potřebu pomoci bližnímu má své opodstatnění, jenže naši humanisté jsou si natolik jistí tímto svým pohledem, že důrazně odmítají jakékoli argumenty protistrany, a to podle nakladatele rozhodně není dobře. „Jistotu své pravdy posilují přesvědčením, že stojí statečně proti sobecké nebo ustrašené většině hloupého, nevzdělaného národa a odporným politickým populistům, kteří chtějí na antiimigrační rétorice vydělat,“ doplňuje nakladatel.

Volání po milosrdenství vůči uprchlíkům podle konzervativního myslitele zaslepilo české humanisty natolik, že zapomínají, že by na prvním místě měla stát rodina, následně komunita, potom i český stát a teprve pak mohou přijít na řadu uprchlíci ze třetích zemí. „Loajalita k vlastní rodině a společenství státu, to je největší lidský kapitál, bez něhož neexistuje soudržná společnost a demokracie,/ zdůrazňuje. Demokratičtí politici by měli vzít v potaz vůli většiny občanů, pokud jde o bezpečnost státu nebo otázky integrace uprchlíků. Občané ze střední a východní Evropy nemají pro integraci migrantů příliš mnoho pochopení, protože vidí, že se na západě starého kontinentu příliš nepodařila. A proč u nás zkoušet něco, co už se jinde nepodařilo?

„Tři věci musí být ponechány volbě obyčejných lidí: manželství, výchova dětí a zákony státu. To je demokracie a žádné mezinárodní smlouvy ani Unie ji nikdy nenahradí,“ uzavírá Tomský. Politici by v těchto oblastech měli naslouchat lidu a chovat se „populisticky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …