Alexandra Udženija se stala předsedkyní zastupitelů ODS v Praze

10.10.2018 22:20

Předsedkyní zastupitelského klubu ODS v pražském zastupitelstvu se dnes stala místopředsedkyně ODS a zastupitelka Alexandra Udženija. Zastupitelé ODS se také shodli na tom, že budou nadále vyjednávat s ostatními stranami o možné koalici. Novinářům to dnes řekli členové vyjednávacího týmu ODS. Volby v Praze vyhráli občanští demokraté se ziskem 17,87 procenta hlasů a v 65členném zastupitelstvu získali 14 mandátů. O koalici ale vyjednávají především Piráti, Praha sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL).

Alexandra Udženija se stala předsedkyní zastupitelů ODS v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Kromě volby předsedy klubu se občanští demokraté zabývali také dalším vyjednáváním o možné koalici. „Dívali jsme se na programové priority ostatních stran a hovořili o jejich průniku. Nějaký tam vidět je a v jednáních budeme pokračovat. Oslovíme znovu všechny zvolené strany a chceme ty otázky probrat,“ řekl bývalý primátor Bohuslav Svoboda.

Mezi stranami, které chce ODS oslovit, je také Praha sobě poslance a starosty Prahy 7 Jana Čižinského, který opakovaně řekl, že s ODS jednat nebude. „Musíme oslovit i pana Čižinského, je to naše povinnost. Nám dala důvěru největší část voličů a musíme se všemi stranami jednat. Domnívám se, že je to povinností i těch druhých jednat s námi,“ řekl Svoboda. „Naši politiku neurčuje pan Čižinský,“ dodal předseda pražské ODS Tomáš Portlík. ODS chce při vyjednávání hovořit například o dopravě a situaci na trhu s byty.

Do vyjednávacího týmu ODS, který tvoří Udženija, Svoboda a Portlík, se rozhodnutím klubu připojí ještě starosta Běchovic Ondřej Martan a Zdeněk Zajíček.

Piráti, PS a Spojené síly se dnes na magistrátu sešli k prvnímu trojstrannému jednání. Jako první řešili zástupci jejich expertních týmů téma dopravy. Strany se shodly na rekonstrukci Libeňského mostu. O koaliční jednání zatím nejde, účastníci zatím diskutují o svých programech.

Volby v Praze vyhrála právě ODS. Piráti se umístili druzí se ziskem 13 mandátů. Praha sobě získala rovněž 13 mandátů, stejný počet křesel mají i TOP 09 a STAN. ANO skončilo na pátém místě se 12 zastupiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…