Alláh je veliký, křičeli uprchlíci a napadli auta

30.06.2015 10:54

Maďarsko řeší další problémy s uprchlíky. Podle internetového serveru securitymagazin.cz musela v azylovém táboře nedaleko Debrecínu zasahovat pořádková policie dokonce slzným plynem.

Alláh je veliký, křičeli uprchlíci a napadli auta
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Podle dostupných informací se jedná již o druhý incident v maďarských uprchlických táborech. Minulý týden ve čtvrtek se totiž vzbouřili běženci v záchytném táboře u města Röszke nedaleko srbsko-maďarské hranice. 

„Tentokrát byl ale spouštěcím mechanismem údajný konflikt mezi běženci, z nichž jeden pošlapal Korán,“ informuje magazín, podle kterého se mu chtěl další uprchlík pomstít, a tak se nakonec do potyčky přidaly desítky azylantů. Následně se prý vydala asi stovka uprchlíků do ulic, kde napadala projíždějící auta kameny a holemi a údajně se vykřikovalo i heslo „Alláh Akbar“ („Alláh je veliký“; takbír neboli fráze, kterou muslimové vyslovují, když se tak vyznávají ze své víry, slouží jako vyjádření souhlas či nadšení, ale i v okamžicích výjimečného stresu, jako bitvy)

Videa najdete ZDE

Na videích na která se můžete podívat, je vidět, jak demonstrující uprchlíci ničí veřejné prostranství. Zapalují popelnice a dělají bordel. Na dalším videu jsou vidět škody, které demonstranti napáchali, i to, s čím se budou muset hasiči a jiné pomocné veřejné služby teprve vypořádat.

Další video přibližuje následky celé akce. Od pondělního večera totiž nesmí azylanti opustit tábor, který hlídají ozbrojení policisté.

K případu se vyjádřil i programový ředitel helsinského výboru pro uprchlíky Gábor Gyulai, podle kterého jsou příčinou konfliktu podmínky v azylovém táboře. Prý není možné odděllit od sebe uprchlíky podle národností, vyznání, rasy, pohlaví nebo věku. Ti navíc žijí ve špatných hygienických podmínkách a jsou traumatizováni z nelehké cesty ze své domoviny. Podle něj je tak nutné umisťovat azylanty do menších zařízení, kde je menší riziko konfliktních situací.

Česko už má řešení, jak se s hrozbou vypořádat

Premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Andrej Babiš i ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček se shodli na tom, že by EU nebo OSN měly v severní Africe a na Blízkém východě zřídit uprchlické tábory, které by vyřizovaly žádosti o azyl, a kam by případně dopravovaly nelegální běžence, které zachytí na území EU.

Babiš už se vyjádřil v tom smyslu, že je neřízená imigrace pro Evropu mnohem nebezpečnější než třeba Rusko. „Islámský stát, terorismus a neřízená imigrace představují pro Evropu větší ohrožení než konflikt či studená válka s Ruskem. EU potřebuje vlastní Ellis Island, tedy zřídit uprchlické tábory v jižním a východním Středomoří, které by se staraly o žadatele a vyřizovaly žádosti o azyl. Cílem musí být regulovaná imigrace,“ řekl ministr financí deníku Právo.

S tím souhlasí i Kmoníček, podle kterého by taková střediska pravděpodobně musela vzniknout přímo na severu Afriky, a to ve spolupráci s příslušnými státy. Pro je souhlasí i premiér Sobotka, který uvedl, že vytvoření takových zařízení navrhuje už několik měsíců. Na jejich potřebě se podle svých slov shodl už s britským premiérem Cameronem a podobný názor prý panuje i mezi zeměmi Visegrádu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…