Alláhu Akbar! Arabští teroristé vzali útokem Paříž. Více než sto mrtvých

13.11.2015 23:32

AKTUALIZOVÁNO Paříž se v pátek večer stala terčem několika útoků. Byly vedeny současně v bezprostřední blízkosti v desátém a jedenáctém obvodu. Kromě klubů a restaurací, kde probíhaly tradiční páteční zábavy, byl napaden také fotbalový stadion, kde před desetitisíci diváků hrál francouzský národní tým s Německem. A rovněž koncertní síň, kde se střílelo a mělo být zadrženo až sto rukojmí. Poslední informace hovoří o minimálně 120 obětech a o více než osmi desítkách těžce zraněných.

Alláhu Akbar! Arabští teroristé vzali útokem Paříž. Více než sto mrtvých
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Protiislámské a protiuprchlické cvičení

Celkový počet obětí útoku na Paříž stále roste. Již po půl hodině od prvních zpráv v pátek večer hovořila agentura France Press o potvrzených třiceti obětech. Francouzská televize o chvíli později již hovořila o šedesáti mrtvých. V sobotu ráno informoval zpravodaj ČT přímo z Francie, že počet obětí je více než 150, další asi dvě stovky lidí byly zraněny, z toho přes osmdesát lidí těžce. Později byl počet obětí odhadnut na zhruba 120.

První útoky se měly odehrát kolem restaurace La Cambodge. Útočníci střílející před restaurací měli při střelbě křičet Alláhu Akbar. Jeden ze svědků novinářům sdělil, že slyšel přibližně sto výstřelů.

Policisté prohledávali další bary v okolí, oblast ale prozatím neevakuovali.

Útoky proběhly v desátém a jedenáctém pařížském obvodě, nacházejících se ve vnitřní Paříži před městským okruhem. Zpravodaj ČT prý nikdy neslyšel, že by tyto obvody byly problémové, v blízkosti je však osmnáctý obvod, považovaný za no go zónu, kam nechodí ani policisté.

Na národním fotbalovém stadionu hrála francouzská reprezentace přátelské utkání s Německem, přihlížel mu i prezident Fracois Hollande. V prostorách stadionu měly zaznít dva výbuchy. Prezident byl evakuován a sleduje vše z ministerstva vnitra. I zde měli být mrtví.

V bezprostřední blízkosti je i koncertní síň Bataclan, kde se mělo rovněž střílet. Diváci v síni měli být zadrženi jako rukojmí. Mluví se až o stu rukojmí. Do budovy mělo vtrhnout asi osm mužů mluvících arabsky a rovněž křičících Alláhu Akbar. Ze síně již mělo být několik rukojmí propuštěno. Po půlnoci ovšem právě z koncertní síně dorážely čím dál znepokojivější zprávy. Mluvilo se i o desetiminutové střelbě a stovce obětí. Nakonec mělo být v sále skutečně objeveno přibližně sto mrtvých. Muži prý s pokřikem "Alláh Akbar" chladnokrevně kosili diváky koncertu kalašnikovy. Policie při zásahu jednoho z atentátníků zabila, další odpálili výbušniny, které měli připevněné na těle.

Bazpečnostní expert Marian Brzybohatý pro Českou televizi uvedl, že útoky jsou zcela jasně koordinované. Francouzské autority původně odmítaly hovořit o terorismu, krátce před třiadvacátou hodinou však jeden z poslanců připustil, že pravděpodobně jde o koordinovaný teroristický útok.

Redaktor Českého rozhlasu přinesl po půl dvanácté zprávu, že policie se rozhodla evakuovat i Náměstí republiky v samotném centru Paříže.

Rádio Europe 1 přišlo po půl dvanácté s informací o další střelbě. Její obětí mělo být nákupní centrum Les Halles v centru Paříže. Pařížská radnice vyzvala občany, aby nevycházeli z domů.

Francouzský prezident Hollande vyhlásil v zemi výjimečný stav. Zpřísněna jsou i kontroly na hranicích, prezident dokonce mluvil o jejich uzavření. Zároveň bylo povoláno 1500 vojáků, kteří mají pomoci se zajištění bezpečnosti a pomoci s vypátráním zbylých útočníků.

„Vláda mobilizovala všechny dostupné ozbrojené síly s cílem neutralizovat teroristy a zajistit bezpečnost všech potenciálně ohrožených oblastí. Požádal jsem taky armádu o přítomnost v širší oblasti Paříže, aby vojáci zabránili dalším útokům. Mým druhým rozhodnutím je uzavření hranic. Musíme si být jisti, že se do země nevydají další násilníci s takovým motivem a zároveň, že budou na útěku zadrženi pachatelé těch útoků,“ řekl prezident Hollande.

Francouzské úřady vyzvaly obyvatele Paříže, aby neopouštěli své domovy. Aerolinky American Airlines pozastavily lety do francouzské metropole.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…