Alternativa pro Německo je nebezpečná, varuje politolog. Pomohli jí uprchlíci

13.03.2016 10:15

Politolog Lukáš Novotný sleduje dění v Německu a varovně pozvedává hlas. Ačkoli je demokracie ve Spolkové republice považována za jednu z nejstabilnějších, ne-li vůbec nejstabilnější na starém kontinentu, roste popularita Alternativy pro Německo (AfD). A to podle politologa není dobrým znamením. Promluvil o tom v rozhovoru pro Týden.cz.

Alternativa pro Německo je nebezpečná, varuje politolog. Pomohli jí uprchlíci
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD.

„Spolkovou republiku považuji za jednu z nejstabilnějších demokracií v Evropě a má můj obdiv, ale AfD pro ni začíná být skutečně nebezpečná. Prezentuje se jako fundamentální opozice. Demokracii ohrožuje už tím, že se na politické scéně objevila síla, s níž není možné počítat při vytváření koalic. Nikdo s nimi nechce spolupracovat. Pozoruji také další radikalizaci AfD, napojují se na ni pravicové a extremistické subkultury včetně neonacistů. Je to typické zejména pro východ země,“ konstatoval Novotný.

Původně šlo o stranu stojící na akademické konzervativní bází. Profilovala se především na kritice EU. Ve straně postupem času vykrystalizovala dvě křídla. Ono akademické a druhé radikálně pravicové. To díky uprchlické krizi získalo navrch. Němci, kteří nesouhlasí s umírněnou politikou německé kancléřky vůči uprchlíkům, ve straně skutečně vidí alternativu. Změní se to, až začne Angela Merkelová vystupovat razantněji.

Kancléřka se dívá na uprchlickou krizi jinak než Visegrádská čtyřka. Vidí v uprchlících lidi, kteří potřebují pomoc. Nevidí v nich nepřátele, jako např. Blok proti islámu Martina Konvičky. Dá se ovšem očekávat, že CDU kancléřky v dnešních zemských volbách ještě oslabí, čímž ještě vzroste opozice uvnitř její vlastní strany. V tuto chvíli sice ve straně není nikdo, kdo by mohl místo kancléřky okamžitě převzít. Jenže vnitrostranický tlak může vést k tomu, že sama kancléřka vyvolá hlasování o důvěře své vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …