Alternativu pro Německo zasáhl antisemitský skandál, píše britský deník

06.07.2016 21:10

Server britského deníku The Guardian poukazuje na problém, se kterým se dnes potýká protiuprchlická Alternativa pro Německo (AfD). Jde o antisemitský problém, což je v Německu zvláště citlivé téma. Předsedkyně tohoto hnutí Frauke Petryová čelí podezření, že se antisemitský skandál snažila krýt.

Alternativu pro Německo zasáhl antisemitský skandál, píše britský deník
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Alternativa pro Německo se původně profilovala jako strana kritizující Evropskou unii. S nástupem uprchlické vlny se však strana chopila i tohoto tématu a voliči jí začali vyjadřovat důvěru. Projevilo se to i v zemských volbách jednotlivých německých spolkových zemích, kde AfD také nejednou uspěla. Spolu s úspěchem však vypluly na povrch také některé problémy.

Místopředseda parlamentu v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko Wolfgang Gedeon má problém. Coby tvář Alternativy podezření byl podroben kritice, neboť v knize Zelený komunismus a diktatura menšiny srovnával kontroverzního autora Davida Irvinga s dnešními čínskými disidenty. Spisovatel David Irving přitom patří mezi klasické popírače holocaustu. Pokud se politik v Německu postaví na stranu tohoto autora, má problém, neboť v Německu je popírání masového zabíjení Židů nacistickým režimem trestným činem.

Celý text v angličtině najdete zde.

Když vyšlo najevo, jak se Wolfgang Gedeon vyjadřoval, začal lídr AfD v Bádensku-Württembersku Jörg Meuthen volat po odchodu Gedeona ze strany. Jelikož ke Gedeonově odchodu nedošlo ihned, Meuthen se na protest rozhodl Alternativu pro Německo opustit. Spolu s ním odešlo dalších 12 poslanců a založili nové hnutí – Alternativu pro Bádensko-Württembersko.

Gedeon nakonec z Alternativy pro Německo odešel, ale už bylo příliš pozdě. Meuthen s nespokojenci už nebyli členy strany. Sluší se dodat, že Jörg Meuthen byl považován za vůdčí osobnost umírněného člena strany, zatímco současná předsedkyně Frauke Petryová reprezentuje radikálnější křídlo. V nynější chvíli čelí podle britského serveru Petryová podezření, že se Gedeona snažila krýt. To by jí mohlo uškodit v blížících se celostátních volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…