Amazon v Brně možná není mrtvý. Vzal si čas na rozmyšlenou

23.04.2014 21:11

Zástupci internetového obchodu Amazon si po dnešním jednání s premiérem vzali čas na rozmyšlenou, zda firma postaví své centrum přeci jen v Brně. Uvedla to Česká televize. Investice měla přinést kolem 1500 pracovních míst, místní občané ale poukazovali zejména na velké zvýšení dopravního ruchu, které by práci skladu provázelo.

Amazon v Brně možná není mrtvý. Vzal si čas na rozmyšlenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Společnost (Amazon) teď bude zvažovat všechny alternativy, hovořili jsme o jednom až dvou měsících, po kterých by vláda byla informována ze strany Amazonu o tom, jaké bude jejich definitivní rozhodnutí," řekl ČT Bohuslav Sobotka.

Firma počátkem dubna oznámila, že s Brnem již nepočítá. Reagovala tak na to, že tamní zastupitelstvo opakovaně neschválilo smlouvy související s investicí. Zastupitelé prodej pozemků developerovi CTP Invest pro zamýšlený sklad internetového obchodu nakonec schválili 15. dubna, tedy až po oznámení investora, že s Brnem již nepočítá.

V jiných oblastech by Amazon ztratil ještě více času

Podle CTP je ale Brno stále ve hře. „Nemyslím si, že je Brno už mrtvé," řekl dnes ČTK regionální ředitel CTP Tomáš Budař. Podle něj Amazon porovnává stejné lokality jako před rokem. Budař uvedl, že Černovická terasa, kterou pro Amazon CTP chystá, je připravenější než ostatní lokality. „Kamkoliv jinam půjdou, ztratí víc času," dodal Budař.

Stavba druhého distribučního centra u Dobrovíze u Prahy, která už je schválená, začne do několika týdnů. Americká firma chtěla v Brně postavit logistické centrum zhruba za 2,7 miliardy korun, investice měla přinést více než 1500 pracovních míst. Městské zastupitelstvo v Brně ale projekt na Černovické terase třikrát zamítlo. Kvůli těmto průtahům Amazon od brněnského projektu odstoupil a oznámil, že nyní zvažuje jinou alternativu ve střední Evropě. Do tří let od otevření mělo podle původních plánů v centrech v Dobrovízi a Brně vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a tisíce sezonních pracovních míst.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…