Američan poslechl papeže. Koupil loď a ve Středomoří zachraňuje uprchlíky

03.06.2015 18:07

Uprchlická krize se týká celé Evropy, její dopady se projevují v médiích i v realitě. EU se stále nemůže rozhodnout, jak s uprchlíky naložit, a mezitím lidské tragédie ve Středozemním moři daly vzniknout organizaci MOAS. Jejím cílem je zabránit ztrátám na životech.

Američan poslechl papeže. Koupil loď a ve Středomoří zachraňuje uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

MOAS je první organizací svého druhu. Se sídlem na Maltě a jednou zmodernizovanou lodí jde o první projekt financovaný čistě z peněz soukromníků, jehož cílem je zabránit dalším ztrátám na životech ve Středozemním moři.

Založili ji v roce 2013 manželé Catrambonovi, kteří vyslyšeli apel papeže Františka, aby lidé, kteří mají prostředky, pomohli těm v nouzi. Nápad vznikl poté, co došlo k několika tragédiím na moři, kdy se jej uprchlíci pokoušeli přeplout v plavidlech neuzpůsobených k mořeplavbě. Tou největší z nich pak bylo potopení dvou lodí u italských břehů, kdy se ztráty na životech vyšplhaly ke čtyřem stům obětí.

Phoenix, bývalá rybářská loď, byla pod vedením amerického podnikatele Christophera Catrambona a ve spolupráci s Martinem Xuerebem, bývalým šéfem maltských ozbrojených sil, přetvořena na záchranné plavidlo vybavené zdravotnickým zařízením, záchrannými čluny a několika drony, které používá k pročesávání přilehlých vod a snaží se jimi zachytit lodě v nesnázích.

Na palubě lodi jsou nově přítomni i členové organizace Lékaři bez hranic.

Web organizace

Cílem organizace MOAS není přeprava uprchlíků na území Evropské unie, pouze prevence ztrát na životech. Od prvního vyplutí podle statistik uvedených na svých webových stránkách zachránili již přes 4 000 lidských životů.

Celá práce MOAS pak spočívá v tom, že vyhledávají lodě v nesnázích, informují o nich příslušné úřady, se kterými pak následně spolupracují a jednají podle jejich instrukcí.

Na webových stránkách také uvádějí, že tímto samozřejmě krizi nevyřeší, to však nechávají na starost větším organizacím a samotným vládám. Jejich cílem je rychlá pomoc. Na výtky, že jejich pomoc může motivovat více potenciálních uprchlíků ke snaze překročit Středozemní moře, reagují přesvědčením, že pro ty zoufalé lidi je jakýkoliv risk mizivý a že by se jej pokusili překročit, i kdyby žádný MOAS neexistoval.

A vzhledem k tomu, že se otepluje, nastává léto, budou tedy příhodnější podmínky na cestu přes moře, vyplouvá loď Phoenix na svoji další misi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…