Američané budou „rukojmími“ proti Rusům, píše deník

01.04.2016 11:08

Na počátku roku 2017 do Pobaltí zamíří americká obrněná brigáda, která zahrnuje 4500 mužů, 90 tanků a další techniku. Proti Rusku to v žádném případě nemůže stačit. Kdyby se Ruská federace rozhodla obsadit členské státy NATO v Pobaltí, nepotřebovala by na to ani tři dny. Podle páteční MF Dnes tak budou američtí vojáci hrát především roli rukojmích a symbolu, že NATO své členy neopouští.

Američané budou „rukojmími“ proti Rusům, píše deník
Foto: Daniela Černá
Popisek: V popředí vozidlo Humvee, za ním transportér Stryker

Američané se rozhodli do Pobaltí vyslat obrněnou brigádu. Stane se tak v reakci na neutuchající konflikt na Ukrajině. Členské státy NATO sousedící s Ruskem se obávají, že by je mohl postihnout ukrajinský osud. Spojené státy proto do regionu posílají na 4500 mužů, 90 tanků, 90 moderních bojových vozidel pěchoty a desítky dalších strojů.

„A to je málo, protože Rusko má jen v Západním vojenském okruhu ekvivalent asi deseti obrněných brigád. Pobaltí je z vojenského hlediska jasně nejzranitelnější část NATO. Sousedí s Ruskem, jeho spojení se zbytkem Aliance navíc komplikuje Kaliningradská oblast, ruská enkláva, která pobaltské státy téměř odřezává ze západní strany. Od ukrajinské krize se Pobaltí cítí silně ohroženo. Za této situace by však pomohlo jen to, kdyby se tam přemístila desetina americké armády, což samozřejmě není možné,“ konstatují noviny.

Přesto má vyslání jedné obrněné brigády navíc svůj smysl, a to smysl odstrašující. Rusové si možná rozmyslí ukrajinský hybridní útok, pokud budou vědět, že by mu mohly za oběť padnout tisíce amerických vojáků. Washington by to zřejmě nenechalo v klidu a přišla by odpovídající reakce. Vojáci Spojených států tak sehrají především roli dobrovolných rukojmích svých hostů z Pobaltí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…