Američané jen koukají: Německo rozbourává tvrdou politiku vůči Rusku. Naštvaní jsou i Poláci

22.06.2017 9:02

Vztahy mezi Spojenými státy a Evropou by mohly v důsledku přijatých protiruských sankcí v americkém Senátu dostat povážlivé trhliny. Američané navíc neskrývají obavy z výstavby plynovodu Nord Stream 2.

Američané jen koukají: Německo rozbourává tvrdou politiku vůči Rusku. Naštvaní jsou i Poláci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Protiruské sankce našly v důsledku anexe Krymu konsenzus napříč v Evropě i ve Spojených státech. S postupem času však nacházejí zejména mezi evropskými zeměmi stále méně pochopení. Americký Senát navíc schválil uvalení sankcí nejenom na ruské společnosti, ale i na jejich evropské partnery. Proti tomuto kroku se již hlasitě ozvala německá i rakouská vláda. Ministři zahraničí obou zemí odmítají, aby sankcemi utrpěla také evropská ekonomika.

Největším aktuálním projektem v oblasti energetiky mezi Evropou a Ruskem je výstavba plynovodu Nord Stream 2 a Spojené státy nijak neskrývají, že jim další zvyšování energetické závislosti Evropy na Rusku není po chuti. Do projektu je zapojeno pět největších evropských společností v této oblasti, z nichž hned tři mají sídlo v Německu. Právě v Německu po dostavbě nového plynovodu vzroste podíl ruského plynu nejvíce.

Anketa

Odvádí Milan Chovanec ve funkci ministra vnitra dobrou práci?

6%
94%
hlasovalo: 5573 lidí

Jak píše server Politico, zatímco v roce 2015 činil podíl ruského plyn na německém trhu 43 %, díky Nord Streamu 2 budou ovládat Rusové přes polovinu trhu. „Úspěšná dostavba nového plynovodu představuje, vedle ruských zásahů do prezidentských voleb a ruské zahraniční politiky, další nebezpečí. Rusko se snaží rozdělit Evropu a narušit její stabilitu. Evropa by tak byly oslabena hned ze třech důvodů,“ píše expert na energetiku z Center for a New American Security Edoardo Saravalle.

„Za prvé bude mít Rusko větší vliv nad Německem a dalšími evropskými státy. Za druhé Nord Stream 2 umožní Rusku dodávat plyn do Evropské unie bez Ukrajiny. Když se tak rozhodne Moskva zavřít kohoutky Kyjevu, dodávky do Evropy mohou pokračovat. Ale co je klíčové, nový plynovod přinese rozkol mezi zeměmi EU a oslabí jejich postoj k sankcím vůči Moskvě. Zásah Ruska do amerických prezidentských voleb je vážná záležitost, ale Nord Stream 2 ohrožuje zájmy Spojených států ve snaze o zachování stability v Evropě a zaslouží si stejnou pozornost.“

Obdobné obavy z výstavby plynovodu Nord Stream 2 vyjadřuje také editor britského konzervativního deníku The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard. V titulku svého textu konstatuje, že smlouva mezi Německem a Putinovým Ruskem vážně ohrožuje vztahy mezi USA a Evropou. „Nový plynovod je začátkem sladkého usmiřování mezi Ruskem a Německem. Vedle toho však také ohrožuje bezpečnost a hospodářské zájmy východoevropských států a Ukrajina je tak dána na milost a nemilost vydírání Ruska,“ píše Evans-Pritchard.

Obavy z dohody o výstavbě Nord Stream 2 neskrývají ani Poláci. Ti s odkazem na uzavřené spojenectví mezi Německem a Sovětským svazem v srpnu 1939 (tzv. pakt Ribbentrop-Molotov) nazývají dohodou „Molotov-Ribbentrop 2“. Nezdá se nicméně, že by mohlo výstavbě nového plynovodu jakékoli rozhodnutí zabránit. Svědčí o tom ostatně i shodné stanovisko rakouské a německé vlády, které nechtějí mít s dalšími protiruskými sankcemi schválenými americkými Senátem nic společného.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…